billedet viser den irske forfatter James Joyce

Irske Stemmer: James Joyce

27.11.23
I anledning af Irsk aften i Beder, har vi samlet de bedste bøger af Irske forfattere fra James Joyce til Sally Rooney.

Skænk dig selv en mørk Guinness eller et glas gyldne dråber Jameson, og lad de bedste Irske forfattere tage dig med til den grønne bakkede ø vest for England.  

James Joyce

Man kommer ikke udenom James Joyce, hvis man vil skrive om Irlandsk Litteratur. James Joyce blev født i Dublin i 1882, men levede en stor del af sit liv uden for Irland. Alligevel har Joyce indfanget Dublin og det irske folk i sine værker. I hovedværket "Ulysses", skildres en enkelt dag i livet for tre Dublin-beboere. Dens komplicerede og dybtgående skrivestil har gjort den til et ikon inden for moderne litteratur. Den kan læses som en parafrase over Homers Odysseen, og så regnes den som et af de første romaner, der benytter skrivestilen ”stream of consciousness”.

Men hvor ”Ulysses” – selv for en flittig læser – kan syntes en anelse uoverkommelig, så er novellesamlingen ”The Dubliners” nemmere at gå til. Den består af 15 noveller om hverdagsliv i Dublin. Her beskrives datidens hårde livsvilkår, men også de håb og drømme dublinfolkene har om at bryde fri.

Læs mere om James Joyce her

 

Flere Irske stemmer: 

John Banville

Claire Keegan

Sally Rooney

 

 

 

Materialer