En graviditetsbog uden den professionelle distance

31.10.23
Makkerparret, Josephine Kuhn og Nanna Elizabeth Hovgaard, bag den populære podcast Fries Before Guys har begået endnu et litterært værk. Deres første bog 'En som os' er en personlig fortælling, der bevæger sig om emner som angst, sex, forkerthedsfølelser og fællesskab - alt det, et ungdomsliv også indeholder.

Denne gang tager værket udgangspunkt i et nyt kapitel i pigernes liv, der handler om graviditet og den spæde begyndelse af moderskabet. Min mave – en kærlig hånd til dig, der er gravid er et bramfrit og omsorgsfuldt værk, der favner og fortæller om det omskiftelige følelsesliv, en graviditet kan føre med sig.

Den perfekte substitut til en delingsbegærlig veninde 

Jeg blev gravid som 22-årig, altså i en relativt ung alder. Min kæreste og jeg var de første i vores vennekreds, der besluttede sig for at skifte pubcrawlen ud med at stavre forvirrede og ængstelige rundt i BabySam og prøve at regne ud, hvad der er nice to have og need to have, når man skal have en baby. Vi stod meget alene med hele den her livsomvæltende oplevelse, og særligt jeg manglede virkelig nogen at spejle mig i – min mor var mit bedste bud, men det var alligevel godt 20 år siden, hun sidst havde været gravid. Jeg klyngede mig derfor til Politikens Graviditetsbog, en saglig og også omsorgsfuld bog, der dog klart informerede med en mere professionel distance, end hvad jeg egentlig hungrede efter. Ikke bare når det kom til min maves størrelse og mine eventuelle gener, men til det der rumsterede inden i mit hoved og som slugte nærmest alt min opmærksomhed. Kuhn og Hovgaard har med Min mave skrevet præcis den bog, jeg manglede dengang: en omsorgsfuld, ærlig og fuldstændig upoleret fortælling fra den gravide verden og dermed en perfekt substitut til en delingsbegærlig, gravid veninde:

”Hvis jeg skal have sex, kan jeg godt inde i hovedet føle mig 100 procent som mig selv, men når jeg så skal ned i kroppen, kan jeg slet ikke connecte med den, for den er så anderledes sammenlignet med tidligere. Jeg føler mig ikke sexet” – Uddrag fra Nannas dagbog.

Et samsurium af følelsesliv og erfaring

Min mave er bygget op af elementer af dagbogsudklip, sms-korrespondancer, nedskrevne “samtaler” mellem Josephine og Nanna, indspark fra en jordemoder og pigernes veninder, stærke og sårbare billeder og beretninger. Der er også nogle få sider i bogen, der er viet til den gravide læser, hvor man for eksempel bliver inviteret til at skrive sine egne graviditetsgener ned. Men hovedtemaet for bogens indhold er, at Nanna og Josephine deler deres egne tanker, følelser og erfaringer omkring både tiden inden graviditeten samt første, andet, tredje og fjerde semester (hvor fjerde semester altså er de 12 uger, der kommer, efter barnet er født). Bogen relaterer sig meget til deres podcast på den måde, at den tager udgangspunkt i deres eget følelsesliv og dermed giver lytteren eller læseren mulighed for at spejle sig selv i deres erfaringer:

”Selvfølgelig er jeg ikke gravid, for jeg har en giftig krop, der har slået barnet ihjel, inden det overhovedet blev til et barn. Klamydiaen i mine teenageår og cigaretterne har gjort mig infertil. Der bliver ikke et sommerbarn, og der er ingen glædelig nyhed at give over julebordet. Jeg er til grin, min krop er til grin, ønsket om at blive gravid er til grin” – Uddrag fra Josephines dagbog.

Et intenst selskab

Fordi bogen er så personlig og propfyldt med Josephine og Nannas følelsesliv, er det selvsagt, at man skal have en interesse i at beskæftige sig (intenst, dristes jeg til at sige) med dem. Men hvis man har denne interesse, er det at være i ”selskab” med Nanna og Josephine, hvad end det er med podcasten eller deres bøger, som at få et meget varmt kram – og det synes jeg i høj grad, at gravide fortjener:

”Jeg har virkelig en følsom dag, græder og har brug for at græde. Det er overvældende at være gravid. Så eksistentielt og kæmpestort, og det er vildt at skulle rumme dag efter dag” – Uddrag fra Nannas dagbog.

Min Mave – en kærlig hånd til dig, der er gravid er en graviditetsbog uden den professionelle distance. Den er en personlig, sårbar og dugfrisk beretning direkte fra kampens hede. Bogen har en vis tyngde over sig, der er noget dybt, sårbart og tungt på spil, og der er ingen tvivl om, at der ikke tegnes et glansbillede af graviditeten. Men det er netop det, der gør bogen til noget særligt. Den åbner et vigtigt rum, hvor der er plads til alle tanker og følelser. 

Anmeldelse af Josephine Kuhn og Nanna Elizabeth Hovgaard: Min mave – en kærlig hånd til dig, der er gravid, udgivet på Gyldendal d. 28 september 2023.

Anmeldt af Emilie Fabrin.

Materialer