Foto: Littuna
Bogforum 2023 i Bella Center

Et mekka for enhver bogorm

20.11.23
I år stimlede næsten 40.000 gæster til Bella Center i København den første weekend i november. En fast weekend, der hvert år cementerer landets læseglæde og læselyst med BogForum, som er et rent mekka for enhver bogorm og læsehest. Og i år var det endelig tid til, at vores BogForum debut skulle finde sted.

Klokken 7.15 lørdag morgen steg vi på toget mod København. Vi var så heldige, at vi var blevet inviteret til årets BogForum i Bella Center, og vi så frem til en dag stopfyldt med noget af det, vi begge to elsker allermest: nemlig bøger.

En atmosfærisk aha-oplevelse

Som to jyder, der har hørt utrolig meget om BogForum, men aldrig selv sat fødder i det enorme Bella Center, var det en vild oplevelse. I en af hallerne var alle de store forlag,  såsom Gyldendal og Gads, Klim og Lindhardt og Ringhof m.fl. Med hyldevis af uimodståelige udgivelser og egne scener til forfattersamtaler og -talks var hver stand klar til at byde på en begivenhedsrig dag. Sammen gik vi rundt mellem de mange stande og lod os opsluge af den fantastiske åbenbaring, det var, at BogForum er, hvad man kan kalde for alle bogorme og læsehestes Roskilde Festival. En weekend forbeholdt folk, der elsker litteratur og har lyst til at dele denne interesse med tusindvis af andre besøgende. Selv fik vi også hyggesnakket lidt med et par andre besøgende, hvilket var virkelig hyggeligt og bekræftende.

Tonsvis af talks

Men noget af det, vi særligt havde glædet os til ved den store dag, var naturligvis de mange forfattertalks med inspirerende, nye udgivelser fra nogle af landets største og mest aktuelle, litterære stemmer.

Emma Holten og Olga Ravn

Kort tid efter vi forvirrede var tumlet ind i hallen, var lykkedes med at finde et toilet og allerede var overvældede over størrelsen på det hele, faldt vi tilfældigvis over en samtale mellem Emma Holten og Olga Ravn på Rød Scene, som vi besluttede os for at se, hvad var for noget. Det var en spændende og relevant samtale om køn, kroppen og kapitamlisme med udgangspunkt i dén bog, Holten fornyligt har oversat - nemlig Silvia Federicis kultklassiker Caliban & heksen. Holten fortalte passioneret om det feministiske hovedværks syn på kapitalismen - som altid både velformuleret, overbevisende og inspirerende.

Johanne Lykke Naderehvandi og Benedicte Huang

Lige da Holten og Ravn var gået af scenen, blev de varme stole besat af Johanne Lykke Naderehvandi og Benedicte Huang i en samtale om deres romaner, Rød sol og Døtreskole. Samtalen omhandlede de fælles tematikker omkring pige-tilblivelse og materialitetens betydning for netop rammesættelsen af pigeuniverset. Samtalen cirkulerede om, hvad det at være pige vil sige for Naderehvandi og Huang, og hvordan det kommer til udtryk gennem deres skrift, som begge er præget af en tung metaforisk og poetisk stil.

Luka Holmegaard

Luka Holmegaard fortalte på Ny Scene om sin digtsamling Havet i munden – en digtsamling om at sprogliggøre erfaringen ved en transition, men også om kroppe, om vand og om venskaber. Holmegaard satte bl.a. ord på, hvordan bogen blev til og om et af de vigtige omdrejningspunkter for ham - nemlig det kollektive element ved forandring. Som han så fint formulerede det: Man kan ikke sprogliggøre sig selv alene.

Olga Ravn

Foran Gyldendals Tranescene var alle pladser besat, og rundtom stod gæster i hobetal for at høre om Olga Ravns nyeste roman, Voksbarnet. En særegen roman om 1600-tallets mørke kapitel om trolddomsprocesser og hekseafbrændinger fortalt af et såkaldt voksbarn. Ravn fortalte ivrigt om sin lange research, der lå til grund for, at romanen i det hele taget kunne blive til. En research, der tog hende gennem støvede arkiver og fik hende til at udføre ritualer fra romanens tidsperiode. Selvom samtalen blot varede 20 minutter, kom Ravn vidt omkring og fik understreget vigtigheden af at huske på fortiden for at forstå nutiden – særligt i forbindelse med feminisme og ligestilling.

Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof skulle fortælle om sin nyeste roman Djævlebogen, som er andet bind i hendes serie om Scandinavian Star-katastrofen. I serien sætter Nordenhof spørgsmålstegn ved, hvordan man overhovedet kan elske under kapitalismen, og hun ønsker at få os til at reflektere over et samfund, hvor penge på mange måder styrer vores fri vilje til at leve, elske og være til.

Mette Holm om sine oversættelser af Haruki Murakami

Vi har begge læst meget Haruki Murakami og har tidligere hørt Mette Holm fortælle om sit virke som oversætter. Derfor havde vi også glæder os til dagens sidste talk, hvor Holm skulle fortælle om at oversætte Murakami – særligt sin nyeste oversættelse af novellesamlingen Mystiske fortællinger fra Tokyo. Som altid var det utrolig inspirerende at høre Holm fortælle om Murakamis bøger – og særligt glade blev vi, da hun kunne løfte sløret for, at vi kan forvente en ny Haruki Murakami roman til næste år. Det glæder vi os til!

Tak for invitationen

På trods af ømme fødder, trætte hoveder og en generelt meget overvældende dag, var lørdag på vores første BogForum noget, vi sent vil glemme. Vi vendte hjem med rygsækkene fyldt med inspirerende talks, spændende nyheder og smukke signeringer. Så vi siger tak for invitationen og til BogForum for at arrangere et event, som tusindvis af danskere tager til fra nær og fjern år efter år. Vi glæder os allerede til næste år.

Anmeldelse af BogForum d. 4. november 2023.

Anmeldt af Maja Agermose Hinrichsen og Johanne Lehmann Daugaard.

Materialer