Adda Djørup fortalte om sine yndlingsnovellister

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.11.15
Adda Djørup besøgte 14.november Litteraturstedet, hvor hun delte sine tanker om 'den gode novelle', og hvem der for hende er inspirationskilder og yndlingsnovellister - heriblandt Borges, Carver, Hemingway og Rifbjerg.

En god novelle er som et snapshot: Det er klart, præcist og stemningsmættet  - en god novelle skal være som at kigge ind i et urværk. Sådan sagde Adda Djørup, da hun den 14.november gæstede Åby Bibliotek på Litteraturstedet, som i november måned satte fokus på noveller. 

Djørup gik ned fra scenen og tog bøger af sine yndlingsnovelleforfattere ned fra Litteraturstedets hylder. Hun fortalte inspirerende om Raymond Carver, ’hvor alt midt i et roligt trav alligevel er utroligt usædvanligt’ og Julio Cortazar, som skriver ’fantastisk litteratur’ – om tvivlen i at skelne det ydre sanselige og den indre virkelighed, beskrev Djørup. Hun løfter dernæst ’plotmesteren’ Ernest Hemingway ned fra hylden og den ’ekvilibristiske og fyndige sprogbruger’ Rifbjerg er også blandt hendes yndlingsnovelleforfattere.

Inden hun deler sin erkendelse om, at hun nok ikke kan nå at fortælle om alle sine yndlingsnovellister, beskriver hun Jorge Luis Borges og Judith Hermann: Borge er en mester i at bevæge sig omkring de store ideer, beskriver hun, og også han leder efter punktet mellem det reelle og irrelle. Hermann er en forfatter, som optager hende meget for tiden - hun fortæller ’prægnant’ og ’skarpt’, siger Djørup. 

Djørup har igen sat sig på scenen og fortæller til sidst om sin egen seneste novellesamling Poesi og andre former for trods, hvor en linje gennem værket knytter sig til det at 'trodse' med sit sprog. Om dette, denne trods, benytter hun ordene at 'skubbe grænsen for, hvor præcist noget kan siges', før hun læser novellen Nej op af sin novellesamling - en novelle som handler om en stille trods, fortæller hun.  

Forneden kan du se et udvalg af Djørups yndlingsnovellister og naturligvis også hendes egne to novellesamlinger, som du kan låne på biblioteket. 

Materialer