Eventyrenes samlingskraft

Eventyr er universelle, fordi deres temaer er det. Eventyrs tidsløse karakter forsegler deres plads i vores fælles litterære kulturarv.

Derfor fik vores bedsteforældre og forældre læst de samme kendte fortællinger op som vi selv gjorde i vores barndom. Disse ensartede minder binder os sammen på tværs af alder, værdier, nationaliteter og ideologier. Alligevel oplever og læser vi eventyrene forskelligt - vi er jo trods alt forskellige mennesker. Men frem for at adskille os understreger det tværtimod eventyrenes evne til at påvirke os på forskellige måder. 

’Eventyrenes samlingskraft’ indgår i udstillingen ‘Fortællinger om forbundethed’, som kan ses på Åby Bibliotek fra 9. december

Ved at samle personaliserede associationer vil vi udtrække eventyrenes essens. Således får vi et konkret produkt, der legemliggør fortællingens indflydelse på mennesker. Vi håber på at appellere til folk i alle aldersgrupper. Desuden kan det kreative og materielle arbejde med tekster og ord hjælpe børn, der ikke tidligere har haft særlig meget interesse for litteratur til at få en større forståelse for ordenes sammenhæng.

Vi er inspireret af kunstformen Blackout Poetry, som har taget til i popularitet de senere år. Blackout Poetry er en håndgribelig måde for nye digtere at finde deres stemme, ved at benytte andres digteres ord, og give dem fornyet betydning. I praksis tager digteren et værk, og overstreger visse ord, så det der står tilbage, er nogle enkelte ord der ikke er blevet streget ud.
Vi har selv udforsket denne kunstform (resultaterne kan ses i udstillingen), og håber at det kan virke som inspiration for dem, der ønsker selv at kaste sig ud i at digte videre på andre digteres ord. 

Du kan hente et DIY-starterkits på Åby Bibliotek i receptionen, tage det med hjem og eksperimenter med det i juleferien. Du kan uploade din kreation på Facebook eller Instagram under hashtaget #åbypoetry eller sende den til Åby Biblioteks mailadresse: lkg@aarhus.dk

Vi håber at være med til at illustrere den forbindelseskraft eventyr kan have, og at vores – og jeres – Blackout Poetry vil konkretisere, at vi er forbundne, på trods af vores forskelligheder. I slutningen af januar samler vi alle fortællinger til en samlet fortælling om forbundethed, som I kan finde på Åby Biblioteks hjemmeside. 

Af: Maria Kjær Jensen, Maja Wittendorff Jørgensen, Julie Victoria Ipsen, Emma Lunding Kilpatrick, Liv Færgemann