Fortællinger på vrangen

Fortællinger på vrangen tager udgangspunkt i forvandlingslitteratur fra hele verden, hvor mennesker forvandles til det ikke-menneskelige.

Sjældent sker det dog, at det ikke-menneskelige bliver forstået gennem den menneskelige form. Vi forsøger at forestille os, hvordan kendte forvandlingsfortællinger kan omvendes og belyse det ikke-menneskelige. Det gør vi gennem en række omskrivninger, hvor vi vender fortællinger på vrangen. 

Fortællinger på vrangen indgår i udstillingen ‘Fortællinger om forbundethed’, som kan ses på Åby Bibliotek fra 9. december

De fleste kender fortællinger, hvor der indgår forvandlinger. Mennesker forvandles til det ikke-menneskelige og derigennem belyser og moraliserer fortællinger fra hele verden den menneskelige tilstand. Mennesker forvandles til dyr, genstande og planter – men kan du komme i tanke om fortællinger, hvor det modsatte sker? En form for omvendt forvandling, hvor det ikke-menneskelige forstås gennem en menneskelig form. Vi arbejder med fortællinger, hvori der udspiller sig en forvandling. Måske kender du Forvandlingen af Kafka eller historien om De vilde svaner af H.C. Andersen. I begge værker forvandles mennesker til dyr, hvilket danner grundlag for vores projekt ”Fortællinger på vrangen”. Vi omskriver både kendte og mindre kendte forvandlingsværker til korte fortællinger, hvor vi vender forvandlinger på vrangen, så det i stedet er dyr eller genstande, der forvandles til mennesker. På den måde er vores tekster forbundet med de oprindelige værker, og de forskellige forvandlinger er forbundet med hinanden. 

Vi udstiller vores egne forvandlingsomskrivninger, så du har mulighed for at fordybe dig i anderledes fortolkninger og omvendte fortællinger, ligesom du kan læse de tekster, vi har arbejdet med og taget udgangspunkt i. På den måde kan du forestille dig din egen version af en omvendt forvandling når du læser vores. Udover at udstille vores omskrivninger og de fortællinger vi har vendt på vrangen, vil der også indgå en sværm af papirs-sommerfugle som vil lede tankerne hen på forvandlinger, på kendte og ukendte fortællinger. Sommerfuglen er symbolet for vores arbejde med forvandlingsfortællinger, fordi den gennemgår en total forvandling fra æg til larve og puppe for at ende som en smuk sommerfugl.

Vi har været stærkt inspireret af Ovids Metamorfoser, som består af flere forvandlingsfabler om dyr, guder, helte og mennesker. Metamorfoserne har fået os til at dykke ned i forvandlingslitteraturen og tænke kreativt i forhold til, hvad der sker, når noget ikke-menneskeligt forvandles til et menneske. Vores mål er at inspirere både børn og voksne til at læse forvandlingslitteratur og til at skabe egne fortællinger. Vi håber, at inspirere til at lege med litteraturen og tænke forvandlinger på nye måder. 

Af: Idunn Jørgensen, Jenny Timmers, Jonathan Krause, Nikoline Gyldenkærne og Sofie Stender Engkjær.