Fortællinger om forbundethed

I december 2020 gjorde udstillingen ”Fortællinger om forbundethed” sit indtog i LitteraturStedet på Åby Bibliotek. Udstillingen udlægger syv vidt forskellige vinkler på temaet forbundethed og indeholder installationer om alt fra honning og fuglelort til digitalisering samt oplæg til nye måder at skabe kunst på. Her kan du gå på opdagelse i udstillingen digitalt og få nye perspektiver på forbundethed.

Link til film på YouTube (åbner i nyt vindue)

Som mennesker er vi vant til, i mange sammenhænge, at tænke på os selv som individer, der har kontrol over vores eget liv og interaktion med andre og verden. I virkeligheden kunne dette ikke være længere fra sandheden. Om vi vil det eller ej, betyder vores omverden og menneskene omkring os alt for, hvem vi er. For tiden konfronteres vi med, hvordan andre mennesker, fremmede og bekendte, så let som ingenting, og uden vi opdager det, kan spille en rolle i vores egen og vores næres sundhedstilstand. Samtidig bruger vi hinanden til at dele det at være menneske, det gør vi gennem kunsten og de historier vi fortæller om os selv som art. Klimakrisen minder os om hvordan naturen ikke er en ressource der skal bruges, men det, der holder os i live. Samtidig skaber globaliseringen og digitaliseringen en ny, online verden vi skal forholde os til at leve i sammen.
 
Udstillingen er skabt af syv forskellige grupper af studerende, der hver giver deres helt eget bud på forbundethed. Som kurator-gruppe for udstillingen, har vi forsøgt at forbinde disse projekter, med farvekoordinerede ruter gennem udstillingen, der hver repræsenterer et tema. Ruterne vil være markeret tydeligt på gulvet. Hver rute åbner for en måde at se forbundethed i verden på.
 
Som led i udstillingens forbundethed med biblioteket, litteraturen, og verden, vil vi supplere med litteratur umiddelbart anvendt i udstillingen. Derved forsøger vi at skabe nogle endnu stærkere narrativer i udstillingen som helhed og mellem værkerne selv.

Kurateret af: Emilie Fürstenberg, Sophie Gohr Als, Josefine Tannebæk Mayann og Thomas Rod

Hvem er vi?

Vi er alle studerende på første år af bacheloruddannelsen i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. Udstillingen er vores eksamen i kurset ‘Ny Litteratur og Formidling’, som er et led i vores uddannelse på første semester. I kurset har vi arbejdet med forbundethed, mere specifikt fortællinger om forbundethed, som vores udstilling er inspireret og et produkt af. 

Udstillingen er et samarbejde mellem første semester på bacheloruddannelsen i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og Åby Bibliotek. Læs mere om samarbejdet på Fortællinger om forbundethed