Svampespor

Svampespor indgår i udstillingen ‘Fortællinger om forbundethed’ som kan ses på Åby Bibliotek fra 9. december. Svampespor er poesi skrevet fra spiselige svampes perspektiv. Du får gennem lyrikken et indblik i, hvordan de valgte svampe opfører sig, skriver og tænker. 

Svampe er mærkværdige og eventyrlige størrelser, som hverken kan placeres i dyre- eller planteriget. De er levende organismer og har på mange måder mere tilfælles med dyr end med planter. Svampe har dog ikke nogen hjerne, (i hvert fald ikke som vi forstår det), og de adskiller sig derfor også fra dyrene. 

Der findes millioner af forskellige svampetyper med ligeså mange forskellige egenskaber, og de lever på (og i) hele kloden. Svampe bliver dog tit negligeret i forhold til planter, når det kommer til opmærksomhed fra os mennesker, og hvordan kan det egentligt være? De er en fantastisk spise - det ved de fleste af os, men er der mon ikke mere at hente fra svampene end blot lidt lækkert til sovsen? Her på biblioteket finder du enkelte svampebøger, men langt flere bøger om planter og blomster. Det er i den forbindelse vores håb, at du vil gå på jagt efter disse bøger - og måske endda låne en enkelt eller to? 

Svampe og forbundethed går hånd i hånd. Man kan nærmest sige, at svampene frem for noget er symbiotiske. Svampe indgår bl.a. i et symbiotisk forhold med træer, hvor svampe og træer har gavn af hinanden – nogle træer er levedygtige grundet svampe, mens specifikke svampe kun kan leve på døde træer for eksempel. 

Svampenes mycelier tilskrives en stor del af æren for, at planter i dag har et rodnet og kan leve på landjorden. Svampe er overalt. Svampefolk vil måske gå så langt som at sige, at svampene er alt. De er levende forbindelser i livets kredsløb. 

Svampespor portrætterer tre forskellige illustrerede svampe med hver deres historie, mening og personlighed - Svampene fører pennen, nu er det vores tur til at lytte. 

Se Svampespor med smukke illustrationer i bøger af de valgte svampe og svampenes digte, og få desuden en ide-liste med aktiviteter, som du kan lave sammen med vennerne, alene eller med familien i hverdagen, i hyggelige weekender eller måske i juleferien.

Af Cristina Bojesen, Emilie Bønnelykke Lind, Emma Reffeldt Lund, Anders Thomsen og Claire Ryan Larsen