Lorteanmeldelser

Med Lorteanmeldelser giver vi storbyfuglene i Århus en stemme. Vi har valgt litterære værker, som på hver sin måde omhandler fugle og lader byens duer og måger anmelde dem med fugleklatter. Ud fra fugleklatterne har vi skrevet anmeldelser med “fuglenes stemmer”. 

’Lorteanmeldelser’ indgår i udstillingen ’Fortællinger om forbundethed’, som kan ses på Åby Bibliotek fra d. 9. december. 

Duer og måger. Vi er så tæt på dem hver dag, når vi bevæger os rundt i Århus. De invaderer vores altaner og skraldespande på hjørnet ved den lokale kiosk. Når vi skal med letbanen, hopper de rundt på perronen og kigger ondt på os. Stirrer de direkte på én, får man følelsen af at være blevet gennemskuet af dem med deres runde øjne. Man har sådan en fornemmelse af, at fuglene regerer deres eget lille herredømme, side om side med os. Vi er hele tiden, måske ubevidst, i kontakt og forbindelse med dem! Så nu giver vi storbyfuglene mulighed for at ytre sig. Hvad har de at sige i vores verden? Nu giver vi dem ordet, for hvad synes de om det? Ligesom forfatteren Ursula Le Guin har vi lavet nogle rammer, der gør det muligt at forestille os, hvordan man kunne afkode fuglenes sprog. Le Guin gav det til myrerne, nu giver vi det til fuglene. Vi er forbundet med hinanden, med naturen, planter, dyr, myrer, akaciefrø. Men hvordan ser denne forbundethed ud med storbyfuglene? 
    
Vi har fundet litteratur, der er skrevet om fugle, og gør os forestillinger om noget, vi ikke har adgang til: hvad tænker duerne om vores fremstilling af dem? Hvordan ville en due anmelde et digt af Inger Christensen fra alfabet, hvori det proklameres, at ”duerne findes”? Vi lægger Christensens tekst ud til fuglene og lader dem klatte teksten til. Dyk ned i storbyfuglenes verden og sprog; måske finder du ud af, hvad de tænker, næste gang de stirrer ondt på dig. 

Af: Andrea Kløvgård, Nina Søndergaard, Elias Henriksen, Susanne Kristensen og Domarina Audesho