Gys gennem tiden

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.10.23
10 perfekte bøger til de mørke regnvejrsaftener. Mød ikoniske figurer som Frankenstein og Dracula, dyk ned i romanerne som har inspireret nogle af de største gyserfilm eller lær nogle af de nye store horrorforfattere at kende, når du udvælger din næste uhyggelige læseoplevelse

Efteråret er endelig over os. De mørke aftener og tunge regnskyer genner os ind i vores stuer, hvor lænestolens bløde omfavnelse virker mere og mere indbydende. Det er den perfekte tid til at tænde et par stearinlys, lave en kop te og sætte sig til rette med en god gyserfortælling.

Vi har udvalgt 10 bøger, der alle har elementer af uhygge og gys, og enten får pulsen op eller bærer en klassisk stemning af ulmende frygt. Bøgerne er arrangeret i en tidslinje, som guider dig gennem genrens historie fra de første gotiske romaner til de bedste moderne horrorfortællinger. Hvor de ældre titler ofte er præget af mere stemningsfulde fortællinger, tiltager rædslen og uhyggen i de nyere værker.

1. 1764: The Castle of Otranto af Horace Walpole

The Castle of Otranto bliver ofte kaldt det første eksempel på Gotisk Fiktion og ses derfor af mange som starten på horrorgenren. Det er en kort roman, der indeholder en nærmest stereotypisk, klassisk gyserfortælling, som foregår på et slot, hvor både spøgelser og en faretruende profeti hjemsøger en familie. En stemningsfuld og klassisk gotisk roman, der giver dig et sjovt indblik i genrens begyndelse.

2. 1818: Frankenstein Af Mary Shelley

Alle har hørt om Frankensteins monster, og navnet vækker billeder af en stor grønlig mand med syninger og metalskruer i tindingerne. I den originale roman af Mary Shelley er monsterets udseende også et vigtigt fokus, men det bliver en del af et dybere tema, om hvad der i virkeligheden gør et monster til et monster. Frankenstein er en langsom bog med mange monologer og nærmest filosofiske overvejelser, men hvis man ikke er så tålmodig en læser, er der heldigvis en masse nyfortolkninger som Kenneth Bøgh Andersens Frankenstein genfortalt, der sætter tempoet op.

3. 1897: Dracula af Bram Stoker

Meget lig Frankenstein har Dracula en ikonisk hovedkarakter, som man ikke kan undgå at støde på i alt fra bøger og film til billige halloweenkostumer. Vampyren er et klassisk monster, som optræder i historier fra hele verden, men Bram Stokers Dracula er en af de mest kendte vampyr-romaner nogensinde. Dracula kan også til tider være en langsom roman, men handlingen er en spændende katten-efter-musen-fortælling, der strækker sig over Europa og er fyldt med brudstykker af gammel vampyrmytologi, som man kan genkende i mange senere værker.

4. 1926-1928: Cthulhu kalder af H. P. Lovecraft

Lovecraft er en forfatter, som mange har et kompliceret forhold til. På den ene side er han berygtet for at være racist, hvilket også kan anes i hans værker, men på den anden side var han en af de bedste horror-forfattere i det 20. århundrede. Han skrev i en genre, som kaldes kosmisk eller ”lovecraftian” horror, hvor faren og uhyggen kommer fra rummet, fra havets dyb eller fra en fjern oldtid. Hans mest kendte noveller handler om monsteret Cthulhu – et bevinget blækspruttevæsen, som blandt horror-entusiaster er næsten lige så ikonisk som Frankensteins monster og Dracula.

Læs novellerne om Cthulhu eller find en Lovecraft-samling og gå på udkig efter titler, der lyder spændende – der er rigelig at dykke ned i, og den korte novelleform gør hans værker nemme at gå til.

5. 1959: The Haunting of Hill House af Shirley Jackson

The Haunting of Hill House er en klassisk gyserfortælling om et hjemsøgt hus, som har en lang historie med tragiske og skræmmende hændelser. Bogens karakterer besøger huset for at finde videnskabelige beviser for eksistensen af det overnaturlige, men de undervurderer, hvor meget huset vil påvirke dem. Shirley Jackson er også meget kendt for sin korte novelle Lotteriet, som er meget uhyggelig på en helt anden måde, da dens uhygge stammer fra de psykologiske og etiske spørgsmål den stiller. Lotteriet findes blandt andet som en grafisk roman.

6. 1971: Exorcisten : djævleuddriveren af William Peter Blatty

Mange kender filmen The Exorcist, som er en ægte klassiker inden for gyserfilm, men vidste du, at den er baseret på en bog? Ligesom filmen handler romanen om en lille pige, som er besat af en dæmon, og den er et klassisk eksempel på den populære gyser-trope, hvor små børn bliver brugt som det uhyggelige element i en skrækhistorie. Med sine religiøse temaer og foruroligende skildring af et skræmmende barn er Exorcisten en trendsætter i genren.

7. 1974: Carrie af Stephen King

I vores tid er det svært at tænke på horror uden også at tænke på Stephen King. Han er en enormt produktiv forfatter, som har skrevet mange populære bøger og inspireret en række af film. Hans første roman, Carrie, handler om en ung pige, som bliver mobbet af sine klassekammerater og vælger at tage hævn. Hendes telekinetiske evner lader Carries hævntogt vokse ud af proportion, og hun bliver en tragisk, monstrøs karakter.

Hvis man ikke har fået læst den endnu, kan man også gå i gang med Ondskabens hotel, som er hans mest berømte roman. King er en mester i grufulde beskrivelser, og hans bøger kan give materiale til mange mareridt.

8. 2004: Låt den rätte komma in af John Ajvide Lindqvist

Denne svenske roman, som på dansk hedder Lad den rette komme ind, er en nyere vampyrhistorie, som tager et realistisk, moderne miljø og lader det være scene for en fortælling, der involverer en meget klassisk vampyrfigur. Ved at lade en vampyr vandre i Stockholms gader i 80’erne blander Lindqvist klassiske horror-greb og troper med en moderne, svensk socialrealisme, som giver romanen et helt særligt udtryk. Hvis du er interesseret i nyere romaner af Lindqvist, er Venligheden også et godt sted at starte.

9. 2017: Hjemmet af Mats Strandberg

Den svenske gyserforfatter Mats Strandberg byder på en skræmmende fortælling om en demensramt mor, et plejehjem og det overnaturlige. Joel vender tilbage til sin fødeby, og moderen anbringes på et plejehjem pga. demens. Fanget på plejehjemmet og hæmmet af sin krop, har moderen svært ved at kommunikere, at noget ondt er flyttet med hende på plejehjemmet.  Det onde og ukendte besøger de gamle om natten og besætter dem. Joel kæmper for at beskytte sin mor og tage kampen op mod det onde. Strandbergs dygtige karakterudvikling og atmosfæriske skildring løfter gysergenren til nye højder.

10. 2021: Lovesickness : Junji Ito story collection af Junji Ito

Junji Ito er en af de mest kendte gyserforfattere i Japan. Han skriver korte manga-fortællinger, som bruger både tekst og billeder til at fortælle bizarre og foruroligende historier. Japansk horror er kendt for at være specielt skræmmende, og Junji Ito er en sand mester i genren. Hans historier trækker på japanske folkemyter men bruger også en form for konceptuel horror, hvor det uhyggelige kan udspringe fra menneskeformede huller i en klippevæg eller spiraler, som driver folk til vanvid. Lovesickness-samlingen har kærlighed som overordnet tema.

Hyggelig uhygge på Dokk1

Omkring halloween har du mulighed for at deltage i to oplæsnings- og film-arrangementer, som afholdes henholdsvis den 27. oktober og den 14. november. Vi starter ud med en klassiker, når der til første gyseraften vil blive læst højt fra Stephen Kings Carrie, og vi efterfølgende ser filmatiseringen fra 1976. Til det andet arrangement er det John Ajvide Lindqvist, der er i fokus. Der bliver læst op fra Lad den rette komme ind, og efterfølgende vil bogens svenske filmatisering blive vist.

Det er ganske gratis, og man behøver ikke at have læst bøgerne for at deltage.

Find mere information og tilmeld dig til en aften med Stephen King eller John Ajvide Lindqvist, og vær med til de hyggelige gyser-aftener.

 

Materialer