Natur i litteraturen

Der er mange måder at komme i kontakt med den vilde og vidunderlige natur – også hjemme fra din lænestol.

Bibliotekerne sætter hele 2020 fokus på naturen sammen med DR og natur- og friluftsorganisationer i kampagnen ”Vores natur”. Det gør vi for at give inspiration til, hvordan du på et utal af forskellige måder kan nyde vores fælles natur.

Læs en bog i skyggen af dit yndlingstræ, spis din frokost i parken eller gå en tur langs havet – mulighederne er mange, men der er også andre måder at møde naturen på – den er nemlig også en essentiel del af rigtig meget af den litteratur vi læser.

Naturens rolle i litteraturen

Naturen kan danne baggrund for en scene. Den kan varsle, hvad der vil ske, være en allegori for det mytiske, frigjorte eller seksuelle. Den kan også spille en væsentlig hovedrolle og være selve driveren for handlingen.

Naturen har altid spillet en stor rolle i litteraturen og kunsten generelt. Historisk set er naturen blevet betragtet som et udtryk for det rene, sande og guddommelige – noget som kunsten og litteraturen skulle stræbte efter i sine værker. Andre strømninger har knyttet naturen til noget mytisk, vildt og ukontrollerbart.

I de senere år har mange forfattere taget menneskets forhold til naturen op som tema – især klimaforandringer ligger mange på sinde. Vi har blandt andet oplevet en opblomstring af dystopier og science fiction-romaner, hvor natur- og miljøkatastrofer fylder en del, eller hvor naturen "slår tilbage" og bliver et fjendtligt, uigenkendeligt sted.  

Uanset hvordan vi ser på det, er naturen allestedsnærværende i vores liv og vi kan møde den overalt – ikke mindst i litteraturen.

 

I alle de bøger, der anbefales her, spiller naturen en væsentlig rolle i plottets udfoldelse:

Katrine Marie Guldager: Bjørnen

Vibse er taget af sted til familiens afsidesliggende hytte i Sveriges vilde natur for at få fred. Fred fra sin mand, fred fra al den rummelighed, hun hele tiden føler, hun skal udvise. Mens hun er i hytten, bliver der snestorm og elektriciteten går. Hun er nu alene, afskåret fra omverden og vred. Vreden bliver hendes drive, da hun noget uforsigtigt finder sneskoene frem og drager ud i landskabet, hvor bjørnen og ufremkommeligheden venter. Det bliver både en kamp mod naturen og hende selv.

Jonathan Franzen: Frihed

Patty og Walter Berglund har været først med alt det nye - økologi, social sensitivitet og inddragende børneopdragelse. Men det nye årtusinde har ramt dem. Deres søn er flyttet over til den republikanske nabofamilie, Patty har en affære og Walter, der er grønnere end Greenpeace, forsøger krampagtigt at redde den cyanblå sangfugl, som er truet pga. byggerier i kvarteret. Bogen er humoristisk, satirisk-syrlig og samfundskritisk. Det er Jonathan Franzen, når han er allerbedst!

Kamilla Hega Holst: Rud

Kaisa har taget sine to børn med i sommerhus i Asserbo plantage. Teenagesønnen Malthe forsvinder, dagen før børnene skal hentes af deres far, den højtprofilerede og magtsyge Simon. Malthe har efterladt en stor dyster collage med billeder, kort, tekster og linjer, som er gengivet i bogen. I Maltes anneks finder Kaisa kollagen sammen med ildelugtende rester både fra naturen og fra drengens krop. Hun må sammen med eksmanden begive sig ud i naturen omkring sommerhuset for at finde sin søn, men han har lagt andre planer. En rystende roman, som bestemt ikke er feel-good, men meget spændende!

Lajla Rolstad: Ulveøen

Lajla har været indlagt på en psykiatrisk afdeling med depression, og hendes læger fortæller hende, at hun skal blive ved med at tage sin medicin og sørge for at undgå belastende følelsesmæssige situationer. Men hun smider medicinen ud og bestiller en flybillet til Canada, hvor hun skal være vagtmester for en familie, som ejer et hus i ødemarken. Romanen rummer flotte beskrivelser af det canadiske landskab og er en stærk fortælling om en kvinde, der ønsker at finde sig selv ved at se sin egen angst i øjnene i stilheden i skovene, hvor der kun findes vinden i løvet og lydene af fuglenes vingeslag.

Per Petterson: Ud og stjæle heste

Bogen starter i 1999, hvor den på dette tidspunkt 67-årige Trond er flyttet ud i et hus i skoven ved en elv og mindes sin egen ungdom i en lignende hytte i en skov ved en elv i sommeren 1948. Naturen og omgivelserne bliver katalysator for handlingen, hvor nutiden og ungdommen gennem romanen krydser hinanden. Da Trond i nutiden støder ind i Lars, der i 1948 ved et uheld skød sin tvillingebror, kommer erindringerne fra dengang tilbage til ham. Romanen er filmatiseret og gik i biograferne i efteråret 2019.

Maja Lunde: Biernes historie

Romanen er et uhyggeligt billede på forholdet mellem menneske og natur. Gennem romanen følger vi udviklingen af et far-søn-forhold gennem farens første spæde forsøg på biavl til videnskabsmandens fascination af bier, deres kollektivisme, kolonier og kommunikation over i usund rovdrift med storstilet stade produktion for sikring af størst mulig plantebestøvning og maksimalt udbytte af afgrøder. Alt ender i globalt klimakollaps, da pesticider og sygdom får ram på bierne, som uddør. 

Katja Kettu: Natsværmeren

Natsværmeren udspiller sig i to tider. I Lapland i 1930'erne, afhopper gravide Irga til Sovjetunionen hvor hun ender som straffefange. Hun møder kvinden Jelna, som redder hendes liv men hvilken skæbne venter de to? I Rusland i 2015, forsøger Irgas barnebarn Verna at opklare sin farmors skæbne. Det er en barsk roman, hvor naturen og naturreligion spiller en væsentlig rolle – og den gør det på en meget sanselig måde.

Charlotte Weitze: Den afskyelige

I en ikke så fjern fremtid, har klimaforandringer varmet jorden op, så der kun er en lille rest is tilbage, som aktivister hæger om. Sygeplejersken Heidi møder den unaturligt store Kenneth, der er indlagt til nedkøling på grund af store svedproblemer. De forelsker sig og begynder et nyt liv sammen, som er styret af et nøje klimaregnskab. Fortiden, forskelligheden og ikke mindst klimaet udfordrer dog de to unges kærlighed. Romanen er både underholdende, spændende og grotesk.

 

De anbefalede bøger findes også som ente ebog eller lydbog på eReolen.

 

Oprindeligt skrevet af Maria Louise, eReolen

Materialer