De udødelige klassikere på Filmstriben

Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.03.13
Inden for filmens verden er der visse uforgængelige klassikere, der ikke synes at have taget skade af tidens tand, og som til enhver tid kan slå de nyeste Hollywood-brag.


Du kan nu se en række af disse udødelige film på Filmstriben.dk. Mange af titlerne nedenfor er højt placeret på diverse lister over bedste film nogensinde og er mere eller mindre uundgåelige. Du kan for eksempel se den mytiske odyssé om Ben-Hur eller tage med på en 80-dages tur rundt om jorden - det tager kortere tid end man skulle tro.

Den mest berømte af filmene er nok den tredobbelte oscar-vinder Casablanca fra 1942 med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollerne. Filmen indeholder en masse one-liners, som siden har vundet kultstatus. For eksempel:

Here’s looking at you, kid”, ”We’ll always have Paris” og ”Play it, Sam. Play ‘As time goes by’”.

 

Du kan se filmene ved at klikke på billederne. 

 

 

Casablanca
Spillefilm, 1t 8min
USA, 1942 / Drama, Kærlighed
Ric Blaine, en hårdkogt, kynisk natklubejer i Casablanca under 2. verdenskrig, bliver mod sin vilje trukket ind i begivenhedernes centrum, da hans eneste virkelige kærlighed, norske Ilsa, dukker op.

 

 

Alle præsidentens mænd
Spillefilm, 2t 12min
USA, 1976 / Drama
De to unge journalister Carl Bernstein og Bob Woodward på Washington Post blev nøglepersonerne i afsløringen af Watergate-skandalen, der førte til præsident Nixons fald.

 

 


Ben Hur
Spillefilm, 3t 42min
USA, 1959
En beretning om Kristus. Charlton Heston spiller den jødiske adelsmand, Judah Ben-Hur, som foretager en heltemodig odyssé fra slave til hævner og har skæbnesvangre møder med Jesus Kristus.

 

 

Bonnie og Clyde
Spillefilm, 1t 48min
USA, 1967
Dagdriverne Clyde Barrow (Warren Beatty) og Bonnie Parker (Faye Dunaway) lever under den store depression i 1930'erne og begiver sig ud på deres kriminelle løbebane. De higer efter spænding – og hinanden.

 

 

Doktor Zhivago
Spillefilm, 3t 12min
USA, 1965 / Drama, Kærlighed
Fra omkring 1900 og 30 år frem skildres drengen Yuris livsforløb i Rusland i en omvæltningsperiode. Han uddanner sig som læge, men skriver samtidig lyrik. Dr. Yuri Zhivago bliver gift med overklassepigen Tonya, men elsker også arbejderpigen og sygeplejersken Lara.

 

 

En amerikaner i Paris
Spillefilm, 1t 49min
USA, 1951 / Kærlighed, Musik

En ex-soldat slår sig ned i Paris og forsøger at komme overens med både sit talent og kærligheden.

 

 

Jorden rundt i 80 dage
Spillefilm, 2t 54min
USA, 1956
Phileas Fogg har væddet med sine klubmedlemmer om, at han kan nå rundt om jorden på firs dage. Det lyder måske ikke imponerende i dag, men i 1872 var det næsten umuligt. 

 

 

Øst for paradis
Spillefilm, 1t 53min
USA, 1954
Den gudfrygtige Adam Trask har problemer med sin uregerlige søn, Cal, men glæder sig over sin anden søn, Aron. Cal kæmper forgæves for at vinde faderens kærlighed og hævner sig i fortvivlelse på Aron.