IRIS og Filmby Aarhus uddanner fremtidens historiefortællere

06.10.23
Sammen med Filmby Aarhus, festivalerne THIS og AARHUS SERIES samt serieskaber Jonas Risvig inviterer Aarhus Bibliotekerne skoleklasser til Skolernes Seriefestival, som strækker sig over hele november måned.

Serier er blevet kulturelle bindeled og reference for børn og unge: Det er det, de fordyber sig i på daglig basis på streamingtjenester, sociale medier og tv. Skolernes Seriefestival dykker derfor ned i, hvordan man skaber de historier, vi ser dagligt.

Skolernes Seriefestival er en unik mulighed, der åbner dørene for medieproduktion som et læringsfællesskab, der skal styrke faglige kompetencer inden for serie- og filmgenren.

Ung-til-ung-formidling

Skolernes Seriefestival sætter fokus på og uddanner fremtidens historiefortællere.

”Så længe de voksne ikke forstår hvordan det er at være ung, kan det heller ikke passe, at det skal være dem, der portrætterer ungdommen i ungdomsserier- og film. De danske unge skal selv skabe fortællingen om deres generation, og det gør de ved at lære at lave film i samarbejde med andre. Hvis man vil ændre noget i samfundet, må man lære at skabe en fortælling.”- Jonas Risvig: forfatter, producer og instruktør.

Skolernes Seriefestival giver altså allerede fra folkeskolealderen de unge mulighed for at prøve kræfter med at producere de historier, de hver dag kommer i berøring med, og eleverne kan dermed også få en tidlig forståelse for, hvordan de selv agerer som kulturforbrugere – og måske en dag selv blive producenter af kultur.

Kick-off på Dokk1

Undervisere fra IRIS (bibliotekernes film- og mediepædagogiske lab) hjælper eleverne i gang med at producere deres egne fortællinger under et stort kick-off arrangement på Dokk1 i Aarhus fredag 3. november 2023.

Interessen for at deltage i Skolernes Seriefestival har heldigvis været rigtig stor. Lynhurtigt blev alle pladser udsolgt, så vi ser frem til en fyldt store sal med mere end 200 elever bredt repræsenteret fra de aarhusianske skoler.

Under kick-off vil eleverne høre mere om at producere serier samt deltage i en workshop, hvor de selv prøver kræfter med at optage, skrive og redigere indhold, som de selv skaber. Udgangspunktet for indholdet er Jonas Risvigs populære ungdomsserie ZUSA.  

I forbindelse med undervisningen vil eleverne stifte bekendtskab med den praksisnære POV-metode, og arbejdet med filmhåndværket giver eleverne mulighed for at udtrykke egen identitet og kultur og derved blive bedre historiefortællere uanset skrive- og læsefærdigheder.  

Skolernes Seriefestival 2024

Festivalen i 2023 er allerede fuldt booket, men hold øje med siden IRIS - Mediepædagogisk lab, hvor vi regner med at tilbyde billetter til Skolernes Seriefestival 2024 fra juni måned næste år.

Hvis du har spørgsmål til IRIS og Skolernes Seriefestival er du velkommen til at kontakte IRIS projektleder Lisbeth Mærkedahl