IRIS og fremtidens skole

23.11.23
Hvordan skal fremtidens skole se ud? Det undersøgte elever fra den nye byskole GNIST da de besøgte IRIS LAB

Aarhus har fået en ny byskole: GNIST. Som alle andre aarhusianske skoleelever er dem fra GNIST særligt seje, og vi har været så heldige at have besøg af 20 mellemtrins-gnist-elever i IRIS LAB på Dokk1. 

Eleverne lærte at lave dokumentarfilm, og temaet for filmene skulle være fremtidens skole. Og de var så modige, at de interviewede en lang række biblioteksbesøgende om deres skoletid og deres syn på fremtidens skole.

 

Det var tydeligt, at emnet var meget relevant for eleverne, som jo lige er startet på GNIST, der netop er et bud på, hvad fremtidens skole skal indeholde. Interviewene viste, at emnet også var særdeles relevant for biblioteksgæsterne, for langt de fleste, både unge og gamle, havde en klar holdning til, hvad skole er, og hvordan den skal være i fremtiden.

Eleverne, der alle havde gået på andre aarhusianske skoler, interviewede også hinanden, deres lærere og desuden Casper Munkgaard fra IRIS projektgruppen, der stadig er lærer på halv tid og har en fortid som skoleleder.

 

På den måde lærte eleverne at ”dække” en historie med brug af flere forskellige kilder, så de fik belyst emnet fra flere forskellige vinkler. De mange interviews blev klippet sammen til fem interessante og tænkevækkende film, som fik premiere i slutningen af dagen.

I byskolen GNIST er eleverne samlet i en mellemtrins-gruppe; der er ingen eksaminer eller lektier, og skolen vægter generelt kreativitet højt. Selv om eleverne lige var startet på GNIST, gik de til arbejdet med krum hals, og det var en fornøjelse at opleve, hvor modige og kreative eleverne var.