Historier fra Rusland

Dokumentarfilm på Filmstriben, der fortæller historier om Rusland og russere, fjernt fra den krig, som præsident Putin og hans underordnede fører i Ukraine.

Filmene beskriver vidt forskellige russeres individuelle historier og personligheder og de svære forhold, de lever under i hverdagen.

Putins kys

Dokumentar, 1t 24 min. Danmark, 2011. Instruktion: Lise Birk Pedersen

En dramatisk, smuk og indsigtsfuld dokumentarfilm om unge mennesker i Rusland, der opfører sig på en måde, som kan give associationer til Tyskland i 30'erne. Filmen er tænkt som en følgedokumentarfilm om den 19-årige Masha, der arbejder sig op i den politiske elite i Rusland gennem ungdomsorganisationen Nashi, som er støttet direkte fra Kreml. Undervejs i optagelserne blev Masha imidlertid mindre tilgængelig for instruktøren, og det viste sig, at det var, fordi hun i virkeligheden begyndte at tvivle på det politiske projekt, hun var en del af.

Historien fortælles derfor nu af den unge Putin-kritiske journalist Oleg Kashin. Masha og Olegs historie væves smukt sammen i et venskab, men også i et dramatisk sammenstød, hvor Oleg næsten bliver slået ihjel af nogle af de mere ekstreme Nashi-tilhængere.

Børnene på Putins losseplads

Dokumentar, 1t 34 min. Danmark, Polen, 2015. Instruktion: Hanna Polak

Over en periode på 14 år har instruktøren fulgt en gruppe børn, der lever på en af verdens største lossepladser, der ligger uden for Moskva. Det er ulovligt at være der og naturligvis strengt forbudt at filme. Blandt de mange fattige beboere er Yula, der drømmer om at flytte fra lossepladsen og ændre sit liv.
 

Scoreskolen

Dokumentar, 1t 33 min. Danmark, 2018. Instruktion: Alina Rudnitskaja

I Rusland er der et gammelt ordsprog, der siger, at man ikke kan sidde på to stole på samme tid. Det er dog præcis, hvad unge russiske kvinder i Rusland forsøger at gøre. Den ene stol består af det patriarkalske system, der har været fundamentalt for russisk kultur i århundreder, mens den anden udgør den moderne kvindes kamp for selvstændighed og frigørelse. Dette kommer paradoksalt til udtryk ved, at kvinderne gerne vil have mændenes penge, mens de samtidig higer efter drømmen om uafhængighed.

Vores tre heltinder tager sagen i egen hånd og deltager i et forførelseskursus, hvor de lærer, hvordan de skal opføre sig for at blive elsket af en mand. Men er det virkelig dét, disse kvinder drømmer om?
 

På kanten af frihed

Dokumentar, 1t 16 min. Danmark, 2017. Instruktion: Jens Lengerke, Anita M. Hopland

Dokumentarfilm om roofing, at klatre op på toppen af antennen på en skyskraber og stå flere hundrede meter over jorden - uden faldskærm. Det er, hvad en gruppe unge og dødsforagtende russiske 'roofers' gør i jagten på adrenalinrus, vilde selfies og en ny måde at udtrykke sig på i protest mod et autoritært samfund. I spidsen for gruppen er en ung kvinde, som armeret med GoPro-kameraer tager os med helt til tops.

Og der er i den grad dømt både sved på panden og nogle ordentlige sug i maven, når hun fjernstyrer sit dronekamera fra spidsen af en kran flere hundrede meter over jorden. Men realiteterne venter dernede.
 

Ballroom dancer

Dokumentar, 1t 25 min. Danmark, 2012. Instruktion: Christian Bonke, Andreas Koefoed

Den tidligere verdensmester i latindans, Slavik Kryklyvyy, er en principfast mand. For ti år siden begik han sig blandt dansens verdenselite. I dag har han sat sig for at generobre sin plads på de bonede gulve. Og det selvom han er mærket af alder, ramt af en alvorlig hofteskade, og har et ustyrligt temperament, der har skræmt alle hans tidligere dansepartnere væk.
I 'Ballroom dancer' sidder publikum på første parket til et drama af dimensioner, hvor Slaviks indre dæmoner kæmper side om side med ham selv på dansegulvet - og får i tilgift et unikt indblik i dansens forunderlige verden med glamour, glitter, pomadehår og tykke lag af makeup. Spørgsmålet er, om Slavik kan opretholde facaden og danse sig ud af den livskrise, han befinder sig i.

De nøgne fra Sankt Petersborg 

Dokumentar, 23 min. Danmark, 2010. Instruktion: Ada Bligaard Søby

Det er vinter i Sankt Petersborg. Halvnøgne mænd og kvinder står og solbader ved floden, der er frosset til. En terapeut har konsultationer i sin bil på en parkeringsplads.

På gaderne samler indvandrerfamilier skrald, klædt i orange veste, så de ikke forveksles med terrorister. Om søndagen danser fulde teenagere foran Vinterpaladset, og et barn reciterer digteren Pushkin fra en stol i et køkken.