Fredagsanbefaling

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben – to laaaaange svenske klassiker

Jan Troell filmatiserede i begyndelsen af 70’erne Vilhelm Mobergs Udvandrerne romanserie. Det blev til 2 storfilm Udvandrerne (1971) og Nybyggerne (1971), dagens anbefaling.

Moberg fortæller historien om Kristina og Karl-Oskar, der starter deres liv sammen i 1840’ernes småland. Det er hårdt og slidsomt, at være bonde og svært at holde sulten for døren. Da de mister et af deres børn, beslutter Kristina og Karl-Oskar sig for at følge mange andre svenskere, der i denne til udvandrere til den nye verden. Deres vej over havet og efterfølgende til Minnesota, er lang og møjsom.
Filmene er den nordiske version af drømmen om den nye (bedre) verden og den udvandring der skete fra Europa til USA i slutningen af 1900tallet.
Max Von Sydow og Liv Ullmann spiller hovedrollerne som Karl-Oskar og Kristina.

Udover Jan Troell, har også ABBA drengene Benny Andersson og Björn Ulvaeus ladet sig inspirae af Mobergs fortælling. Nemlig til Musicalen Kristina från Duvemåla

Husk at afsæt god tid, begge film har en spilletid på over 3 timer. God fornøjelse.

Se filmene på Filmstriben: Udvandrerne, Nybyggerne

psst: Viste du at Aarhus Bibliotekerne har hævet vores låneres point til 12. Så nu kan du se endnu flere film på filmstriben hver måned.

Find nyheder om bibliotekets filmindkøb og indkøbernes anbefalinger samt oversigt over tidligere fredagsanbefalinger. Du får desuden et overblik over Aarhus Bibliotekernes filmarrangementer samt links til bibliotekets store udvalg af film på dvd / blu-ray, som du kan reservere og låne helt gratis. Følg os på aakb.dk/section/film

 

Materialer