Stærke danske kandidater nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

'de’ af Helle Helle og ’Efter solen’ af Jonas Eika er netop nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019. De to originale og vidt forskellige værker viser spændvidden i dansk litteratur netop nu.

Det er formeksperimenterende prosa fra to forskellige generationer, der, sammen med 11 andre nordiske værker, er i spil til den prestigefyldte nordiske pris i år. Mens Helle Helles roman er et højdepunkt i et sublimt forfatterskab, som sidste år kunne fejre 25 års jubilæum, er Jonas Eika med sin apokalyptiske sci-fi-novelllesamling en af den unge generations mest eksperimenterende stemmer.

De to bøger er tematisk meget forskellige i deres kredsen om henholdsvis det nære og det globale. Helle Helle sætter ord på den fælles sorg, vi mennesker har: Sorgen over at vi skal miste vores forældre. Jonas Eikas samfundskritiske science fiction stiller skarpt på den globale krise. Med ’de’ skildrer Helle Helle et hjertevarmt forhold mellem en mor og datter i skyggen af sorg og død på en både smuk og rørende måde. Romanen er sjov og uendelig trist på samme tid. Jonas Eika har med 'Efter solen' leveret en banebrydende novellesamling, hvor virkeligheden beskrives på en ny og overraskende måde.

Sorgen og det nære: ’De’ af Helle Helle
Helle Helle debuterede i 1993 med romanen ’Eksempel på liv’, og hun har modtaget en række priser og har samtidig en stor læserskare. Hendes bøger er oversat til 20 sprog. Forfatterskabet er båret af en underspillet skrivestil, der beskriver det, der kan ses og høres. I hver enkelt bog eksperimenteres med sprog og form på nye måder; således også i ’de’, der er skrevet i ren nutid.

Det sproglige greb med den rene nutid udsætter på sin vis den død, der er i vente i romanen. Vi møder en 16-årig pige og hendes mor, som får konstateret en uhelbredelig sygdom. Men mor og datter taler slet ikke om sygdommen og sorgen; de taler om alt mulig andet, de griner meget og lever videre næsten som om, sygdommen ikke er der. Romanen er således også et kærligt portræt af en mor, som taler om kaffe, mad og daglige gøremål i stedet for at tale om sorg og sygdom.

Forholdet mellem mor og datter er varmt og omsorgsfuldt, men fremstår i al sin ømhed også skrøbeligt og udsat, når man bliver vidne til alt det, de ikke taler de om. Romanen strækker sig over et års tid. Både datteren og hendes mor er navnløse, og det gør, at de af og til flyder sammen i skriften. Titlen ’de’ henviser også først og fremmest til de to, en enhed som er, men som også snart skal forsvinde.

’de’ er uden tvivl den sørgeligste og mest dirrende bog i forfatterskabet. At Helle Helle med denne roman overgår sig selv, er også en pointe i nomineringsteksten: ”Gennem hele den krystalklare roman er der en undertone af sorg og tab, som synes stærkere end tidligere i forfatterskabet. Måske fordi sorgen nu er flyttet ind i grammatikken, så at sige. Med den rene nutid kan datteren leve med sin mor i nuet uden at miste hende.”

Den globale krise: ’Efter solen’ af Jonas Eika
Jonas Eika debuterede i 2015 med den kritiske arbejdspladsroman 'Lageret Huset Marie'. Bogen har tre spor, der tager afsæt i de steder, som titlen henviser til. Jonas Eika modtog Munch-Christensens debutantpris for romanen. I 2018 fulgte novellesamlingen ’Efter Solen', som Jonas Eika allerede har modtaget en række priser for. Jonas Eika bevæger sig fra den socialrealistiske romandebut med novellerne over i samfundskritisk science fiction. De foruroligende sci-fi-noveller svæver mellem virkelighed, fantasi og syrede syner og viser de økonomiske strukturer, der styrer vores verden.

Historierne foregår i København, i Mexico, i London, i Nevada og handler om finansspekulanter, hjemløse drenge der arbejder som beach boys i på et dyrt resort i Cancun, stofbrugere og folk der tror på rumvæsener. Det sanselige fylder meget i novellerne; der er mange lugte, lyde, smage, følelser og syn. Novellesamlingen er skarpt skrevet, og de mange billeder knopskyder hele tiden og skaber nye sammenhænge.

Novellerne er overrumplende og i deres utraditionelle sci-fi-agtige og dystopiske stemning helt unikke i dansk litteratur. Der et særligt drive og en seksuel energi i novellerne, hvor man som læser bliver trukket med ind i en anden verden og gang på gang bliver overrasket. Både hvad form og indhold angår, slår Jonas Eika en helt ny tone an i dansk litteratur i forhold til virkningerne af de globale kriser. Det er der også lagt vægt på i nomineringsteksten:

”Efter solen er en bog, hvor man mærker den globale krisetid. Udbytning og ulighed, fortvivlende vilkår og voldsomme, mørke erfaringer er en vigtig del af stoffet. Alligevel fornemmer man en håbefuldhed, når det gælder muligheden for forandring. At en anden verden faktisk er mulig, og at denne verden måske allerede er her, men kræver at blive kaldt til live og foldet ud. Hvis det er rigtigt, at sproget er fossil poesi, så iværksætter ’Efter solen’ en intens og bæredygtig udvinding af sprogets brændstof, der i sig selv er betagende.”

Uddeling af Nordisk Råds litteraturpris
Om det bliver en af de danske forfattere som løber med den fornemme pris på 350.000 kroner, afsløres til prisoverrækkelsen i Stockholm den 29. oktober 2019. Læs om alle årets 13 nominerede værker her

Sidste år vandt den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdottir prisen for romanen Ar.

I 2017 vandt Kirsten Thorup prisen for romanen Erindring om kærligheden .

Danmark modtog også prisen i 2013 med romanen Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine og Naja Marie Aidt i 2008 for novellesamlingen Bavian.

Se alle de tidligere vindere, der er oversat til dansk her

 

Der er mulighed for at møde både Helle Helle og Jonas Eka til et arrangement i Helsingør i aften den 21. Februar kl. 19. https://helsbib.dk/nyheder/nord/moed-de-nominerede-til-nordisk-raads-litteraturpris-0

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.