Kristin Roskifte vandt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2019 for billedbogen Alle sammen teller

30.10.19
Tillykke til Kristin Roskifte, som får prisen for et værk, som er anderledes og enestående inden for sin genre.

Årets vinderbog har en lidt gådefuld titel. Den henviser til bogens genre, som er myldre- og tællebog, men endnu vigtigere fortæller titlen os, at alle skal tælles med og have betydning, at alle er unikke og værdifulde. Billederne fyldes af flere og flere farverige mennesker, lige fra en dreng, som kigger på stjernerne, til tusind mennesker, som betragter en sjælden komet. Selv om der er mange personer på billederne, og selv om de er stiliserede, har de alle individuelle træk, så vi kan genkende dem. De træder frem i forskellige miljøer og sammenhænge med deres egne, særprægede liv. Teksten er både poetisk og humoristisk, den vækker nysgerrighed og giver os ledetråde til at forstå, hvad der sker i billederne. Med Alle sammen teller (Alle tæller med, ABC Forlag 2019, oversat til dansk af Flemming Møldrup) lader Kristin Roskifte tekst og billede indgå i en sammenhæng, som er anderledes og enestående inden for tællebogs- og myldrebogstraditionen. Det er et værk, som man kan læse mange gange, og hvor man hele tiden opdager noget nyt.

Prisen blev overrakt af Sveriges statsminister, Stefan Löfven, ved den livetransmitterede prisuddeling i Konserthuset Stockholm.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Materialer