Højtlæsning hitter på Højbjerg Bibliotek

Voksne skal også have lov til at læne sig tilbage og høre en god historie. Det var der bred enighed om tirsdag formiddag, da der blev læst højt af Kafka på Stranden til arrangementet ”Ord i kaffen”.

Af Karoline Kjær Hansen, stud. cand. public

”Hold op, der er mange tilmeldte i dag”, udbryder oplæser Ida Homilus, da hun ser de opstillede stole mellem de mange, sorte reoler fyldt med farverige bogrygge. Bibliotekarerne er i fuld gang med at finde flere stole til de tilstrømmende, der dukker op i en lind strøm.

 

Kaffe og crossainter

Trods umiddelbar stolemangel er stemningen afslappet. I hjørnet står kaffe og crossainter, og Ida opfordrer alle til at tage for sig af godterne. ”Det er ikke hver dag, man sådan får serveret formiddagskaffe”, konstaterer én i flokken foran kaffebordet. Og Harriet siger fra sin stol ved vinduet: ”Det er luksus det her, hva’?”.
 

Sjov og dejlig underholdning

Harriet er pensionist og fast gænger til højtlæsningsarrangementerne. Hun læser selv meget og er mødt op i dag, ”fordi det er sjovt og dejligt at få højtlæsning”. På forreste række sidder Nete og Birthe, som derimod deltager for første gang. Begge er forventningsfulde og glæder sig: ”Jeg elsker at få læst højt. Det gjorde jeg også for min mand. Han kunne også godt li’ det”, forklarer Nete.

Koncentreret ro

Bibliotekarerne har nu samlet stole til alle 24 fremmødte, primært ældre kvinder. Ida introducerer dagens værk af Haruki Murakami, de udvalgte kapitler samt genren magisk realisme og påbegynder højtlæsningen. Der bliver sippet til kaffen og gumlet på crossainterne. Der bliver rømmet, rettet på tørklæde og kløet i panden, men i takt med at Idas rene og kontrollerede stemme når ud til alle, opsluges hele forsamlingen af handlingen. En dyb og koncentreret ro sænker sig. Kun en svag gulvknagen, som afslører en bogopsætter, og en let klirrende lyd af strikkepinde, som slår mod hinanden, trænger ind i lydbilledet. Det er Karin og Pia, som sidder bagerst i hjørnet, der fører strikkepindene. ”Jeg lytter bedre, når jeg strikker,” siger Pia smilende. De øvrige blikke er rettet mod Ida, mens hænder ligger foldet i skødet.

 

Forstå med de andre

Efter pausen tager Ida hul på andet kapitel. Én af de skildrede karakterer har talebesvær, som Ida illustrerer i sin oplæsning, og det udløser smil og latter.

Efter oplæsningen lægger Ida op til debat. De deltagende får ikke blot lov til at stille undrende sprøgsmål til Murakamis ”syrede” univers, men kan også fremsætte egen fortolkning og diskutere indbyrdes.

Ved siden af Karin sidder Lise og Åse. De er enige om, at højtlæsningen og diskussionen giver dem en bedre forståelse af værket og litteratur som helhed. Selv Åse, som var spektisk over for Murakamis univers, er blevet nysgerrig på mere: ”Jeg køber bogen”, udbryder hun. Det er der nemlig mulighed for, fordi arrangementet er arrangeret i samarbejde med forlaget Klim.

Selvom der kun blev solgt et enkelt eksemplar, har biblioteket i dag vist, at det kan mere og andet. 

 

Næste oplæsning bliver af "At leve" af Yu Hua.
1. november på Højbjerg Bibliotek
3. november på Risskov Bibliotek 
Følg linket til at bestille en gratis billet

Materialer