ung kvinde læser ebog

Læs højt sammen - Gode højtlæsningsbøger for voksne

03.04.20
Højtlæsning er en dejlig ting at være fælles om. Her er et bud på tre bøger du kan læse sammen med din roomie eller din kæreste.

Selvom de fleste af os for tiden er mere hjemme end vi plejer at være, betyder det ikke, at der er mindre ro i hovederne. Tiden er fyldt med usikkerhed og ubekendte. Højtlæsning er et godt redskab til at lukke ned for tankestrømmen og bare lytte. Og det er ikke kun børn, der har gavn af højtlæsning.

Når du lytter til en historie, der bliver fortalt med en anden stemme end din egen, så har dine tanker mere frit spil. Du skal ikke koncentrerer dig om sætningens opbygning eller ordene, men kun om historien og hvad den gør ved dig. Bliver du glad? Trist? Kommer du til at smile?

Højtlæsning er også en god måde at være sammen med hinanden på. Det er en dejlig ting at være fælles om. Måske giver det endda anledning til nogle andre snakke end man plejer at have. Let’s face it – efter tre uger med de samme mennesker, så er det måske meget godt med nogle nye inputs udefra.

I dag anbefaler biblioteket derfor gode bøger, der er gode at læse sammen. Uanset om det er sammen med en kæreste, en roomie, en god ven, en forældre eller en bedsteforældre. Bor I ikke sammen kan I læse op sammen via de mange videoopkaldstjenester, der findes. Det kan være fx FaceTime eller over messenger på Facebook.

Bøger der er gode at læse sammen med din roomie:

Papirbryllup, Laura Ringo

Fortællingen om Pil og Mia, der forbereder "papirbryllup" for at fejre, at de har boet sammen i næsten et år. De er begge studerende og bor i en to-værelseslejlighed i København, som Pil har lejet. Fremtiden bliver forstyrret af, at udlejeren vil lave lejligheden om til andelsbolig og Pil og Mia skal måske finde en nyt fælles hjem. Men der opstår langsomt sprækker i deres venskab. For hvem er Mia egentlig?

Rosenreglen, Liv Nimand Divå

Kathrine flytter ind i kollektivet hos sin kæreste Peter, men har meget svært ved at indgå i både det kollektivistiske mini-demokrati og kærlighedsrelationen til Peter. Mens hun udtænker det performative værk "Teenage Homicide", indhentes hun af fortiden, hvor hun har oplevet overgreb fra en fotograf, hendes mor havde sat hende op med. Fortid og nutid smelter sammen til et ikke helt ufarligt performativt værk

Mellem venner, Amoz Oz

Israelske Amos Oz er godt kendt herhjemme for sine levende skildringer af sit hjemland, og med disse vellykkede fortællinger får vi et spændende kig ind i tilværelsen for nogle kibbutznikker, der i 1950'erne fortsat holder kollektivfanen højt. Alle skulle være sammen om alt, fx også børnene, der sov sammen i børnehuset og ikke hjemme hos forældrene.

 

Bøger der er gode at læse sammen med din kæreste:

En rigtig kærlighed, Thomas Lagermand Lundme

To mænd mødes en sommer og forelsker sig hovedkulds i hinanden. De flytter sammen og etablerer sig med både kat og lejlighed, men parforhold er ikke altid lette og måske slet ikke når man ikke lever op til samfundets (forstokkede) forestilling om, hvad der er en rigtig familie. En aften bliver en af de to mænd brutalt overfaldet, og pludselig viser alvoren og virkeligheden sit sande ansigt. Og hvordan passer man så på sig selv og den man elsker?

Magnet, Lars Saabye Christensen

Den tårnhøje, duknakkede Jokum læser i 1970'erne litteraturvidenskab og er forelsket i Synne, som bor på samme kollegie. Det umage par finder sammen, lærer hinandens familier at kende og rejser senere til USA, hvor Jokum får succes som fotograf, hjulpet godt på vej af sin kones ambitioner. Hverken livet, kærligheden eller kunsten bliver uden forhindringer og sorger. Selve fortællingen afbrydes og suppleres af en række afsnit, som bryder med kronologien. Her møder vi romanens fortæller, som ikke alene kender Jokum og Synne fra kollegietiden, men også senere møder Jokum på Løkke Sanatorium, hvor de begge er indlagt i 2001

De døde fylder dagene med en smag af mønter

Den russiske hovedperson rejser til Estland, hvor han møder en prostitueret kvinde på en bar og betaler hende for en hel nat. Natten går kun med samtale og de taler om alt fra politik, familie, kærlighed, dagbogsskriveri og ikke mindst Tjernobylulykken i 1986. En fin og anderledes fortælling, der over tid kun strækker sig den ene nat, de to mennesker mødes og taler sammen. Elegant skifter fortællingen fra dialog til erindringer fra hovedpersonens barndom og ungdom. Fra stormagt til fald og ulykken, som ændrede det hele. For de af jer, der blev optaget om tv-serien Chernobyl på HBO

 

Se også gode bøger, du kan læse med din gode ven eller veninde. Eller bøger, der er gode at læse med dine forældre eller bedsteforældre.

Materialer