Fredagsanbefaling

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben –Tilda Swinton som mand og kvinde

Orlando skrevet af Virginia Woolf, blev udgivet første gang i 1928. Den er siden blevet en af Woolf mest populære romaner. En historie om engelsk litteratur i satirisk form. Bogens hovedperson er en digter, der skifter køn fra mand til kvinde og lever i århundreder, mens han/hun møde flere af de mest centrale figurer i engelsk litteraturhistorie.
Romanen havde været anset for umuligt at overføre til film, den fandt sted over 400 år og fulgt en hovedperson, hvis køn skifter fra en mand til en kvinde. Men Sally Potter lod sig ikke stoppe og det kom der den ganske geniale Orlando fra 1992 ud af. Dagens anbefaling.

Tilda Swinton spiller hovedrollen som adelsmanden Orlando, som vinder den dødende Dronning Elizabeth I gunst. Og mod et løfte om aldrig at blive gamle, modtager han jord, land og titel. Men Orlando kan ikke finde sig til rette, i sit slot, med sin elskede Sasha eller som mand. Og en dag vågner han op som kvinde.
Sally Potters film kan ses som et feministiske manifest, en hyldest af gender blindness, eller en homoseksuel arthouse film. Men du kan også bare nyde skønheden i billederne, humoren, kostymerne og hvor fuldkommen fantastiske Tilda Swinton er.

Orlando (1992) Theatrical Trailer

Se filmen på filmstriben.

Følg bibliotekar Mette Kirkegaards anbefalinger af film og få en advis på "Min konto", når der er nyt. Det er en del af de nye muligheder der er kommet på aakb.dk, læs mere om det her.

D. 10. januar ​åbnede Filmstribens nye hjemmeside officielt fjernleje.filmstriben.dk.

Der er også en ny  iOS app "Filmstriben Next". De gamle apps "Filmstriben I lænestolen" og "Filmstriben På biblioteket" virke ikke efter den 10. januar (en infotekst i de gamle apps vil henvise til den nye app).

Filmstriben understøttes på nuværende tidspunkt ikke på Android-platforme, men DBC forventer i slutningen af april at lancere en Android-app med bl.a. Chromecast-funktionalitet, samtidig med at Airplay tilføjes i iOS-appen.
Samtidig forventes en ny HTML5-baseret web-player lanceret til erstatning af Silverlight-playeren, hvilket vil gøre det muligt at benytte Filmstriben i alle browsere.

 

 

Materialer