Fredagsanbefaling

Vi anbefaler en god film fra Filmstriben – gamle noir krimi med nazist jagt

Noir krimi af Orson Welles i Den fremmede.
I 1946 jagter FBI-agenten Wilson Nazi-forbrydere på flugt for den International krigsforbryderdomstol. Han er på sporet af den højtstående nazist Franz Kindler, som efter krigen har levet under en ny identitet. Sporet føre Wilson til en lille by i New England, USA. Her lever Kindler under navnet Charles Rankin, er professor og på vej til at blive gift datteren af en højesteretsdommer. Hvor langt vil Kindler går for at beskytte sit nye liv, og hvor langt vil Wilson går for at afsløre ham?

Den fremmede er Orson Welles 3 spillefilm, en bestillingsopgave der dog indeholder mange ” Wellesian touchs”, hvor skygger, skarpe vinkler og dybdefokus er fremtrædende. Welles selv spiller nazisten på flygt, Loretta Young hans uvidende hustru og Edward G. Robinson agenten på sporet.
En af de mere ukendte noir dramaer fra 40’erne og en af de første spillefilm der indeholdt dokumentarbilleder fra udryddelseslejrene i Tyskland.

Se en trailer til filmen

Se filmen på Filmstriben

 

 

Følg bibliotekar Mette Kirkegaard Jensens anbefalinger af film og få en advis på "Min konto", når der er nyt. Det er en del af de nye muligheder der er kommet på aakb.dk, læs mere om det her.

Filmstriben kan nu ses med alle browsere. Du kan anvende Google Chrome, Firefox, Edge og Safari
(Internet Explorer anbefalers ikke.)

 

Materialer