Skarp på blæksprutter af Owen Davey

23.08.23
Owen Davey giver både små og store en grundig indføring i det klogeste af alle de hvirvelløse dyr.

Blæksprutter er både fascinerende og imponerende, og de tilhører en gruppe af havdyr, som omfatter ottearmede blæksprutter, tiarmede blæksprutter og nautiler. Mange myter er opstået på grund af blæksprutter, der har fået skyld for at kunne sænke skibe. Virkeligheden er, at blæksprutter er rovdyr, der blandt andet kan klippe skarpe genstande over med deres næb. Derudover indeholder deres spyt en nervegift, som de kan gøre brug af, hvis de eks. fanger en krabbe. De trækker benene af krabben og sprøjter deres bedøvende gift ind, så musklerne i krabben opløses, og blæksprutten kan suge den ud.

Blæksprutter er mestre til at camouflere sig, for selvom de er rovdyr, er de, med deres bløde krop, et lækkert bytte for større dyr. De kan både blende ind i omgivelserne vha. "adaptiv camouflage", og nogle af dem er mimiske og kan ændre deres form. De er dygtige til at finde objekter, som de kan gemme sig i, og som de rent faktisk også kan tage med sig, når de går hen over havbunden vha. deres arme. De kan desuden smide en arm, hvis de bliver angrebet, men den vokser heldigvis ud igen. Blæksprutter er kloge dyr, som kan lære ved at betragte andre. De har blandt andet lært at tømme menneskers hummerfælder og kan også selv finde ud derfra bagefter, de kan skrue låg af og meget andet. 

Owen Davey er en dygtig fortæller, og hans smukke illustrationer fremhæver præcist hvor fantastiske blæksprutter er. Hans tegninger er holdt overvejende i røde nuancer, og Owen Davey har også denne gang sørget for at de videnskabelige detaljer er meget nøjagtige. Uanset hvor spændende og levende hans tekst er i hans serie ’Skarp på…’, er det illustrationerne, som løfter serien, så helheden fremstår helt imponerende. Bogen kan læses fra ca. 6 år, og jeg er sikker på at børn vil elske at læse om disse sjove og anderledes dyr.

Materialer