Et stort yver og køer der løber på tagene

EN MALKEKO PÅ NØRREBRO ER BEDRE END TI PÅ TAGET af Anja Gram (2024)

22.03.24
Anja Gram rimer veloplagt om finurlige og humoristiske dyr, der gør sig mange tanker om verden.

Tore Leifer indleder bogen med et smukt forord, der fortæller om vigtigheden af historier, om rytmen der findes i rim og legen med ord gennem remser, der gør det muligt at skabe flere ord. Måske også fjolleord, der kan bygge bro mellem voksne og børn.

Anja Gram fortæller om sneglen Solvej, der er træt af at snegle og derfor får et lift til en trælast i Vejle. Hvor hun køber materialer til en sæbekassebil, så hun kan få fart på. Ravnen Dieter bliver inviteret på besøg i Fruens hus efter længe at have kigget ind gennem vinduet og overvejet, hvad man mon kan lave derinde, men han flyver snart ud igen, og glæder sig over livet i det fri. Mennesker i bur er Dieter ikke misundelig på!

Krabben Kurt er forvirret over at tøsen, som han bider i måsen, ikke kan forstå at på krabbesprog betyder et nap jo kærlighed! En anden uheldig kærlighed opstår fordi Myren Molle, forelsker sig i en myresluger, mens billen Børge nyses ud af det ene næsebor på elgen Helge og svæver lige nu gennem luften mod Valsølille, mens storkemor må tage hørebøffer på, da storkefar snorker så højt.

Jeg elsker elsker Anja Grams illustrationer, og hun både kan og tør rime. Jeg er meget begejstret for skyen Ruth, der synes det er kedeligt at være sky på Nørrebro og hellere vil være en malkeko, så Irma-malkepigen i stedet kan malke skymmetmælk.

Bogen indeholder 15 rim om dyr, og de er alle vidunderligt illustreret. Anja Gram blander ikke kun ord, men zoomer visuelt ind og ud af perspektiverne til logikken ophører, hvilket hun er helt forrygende til. Med den teknik er der et overskueligt og appellerende rod i det enkelte billede, men ved nærmere eftersyn dækker rodet blot over en herlig humor. Læs den og grin sammen med børn fra ca. 4 år.

Materialer