Havfruer - magiske fakta og fortællinger

Smuk bog bringer de mindste skolebørn tættere på havfruernes mange hemmeligheder og myter.

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue). 

Læs anmeldelsen

Havfruer er magiske. De kan varsle om vejret, og de er venner med alle havets skabninger. Men ikke mange har set en havfrue, for de undgår mennesker. Havfruer er halvt menneske og halvt fisk, så i stedet for ben er de udstyret med en hale, der kan være fyldt med små finner og skæl i mange nuancer. Deres hår er langt og skinnede blank, ofte pyntet med hjemmelavede smykker fra havet.

Sagnene siger, at havfruer er meget smukke og uskyldige, men at de også kan være meget farlige. I Kina er havfruerne grønne som jade og glatte som søløver. Der eksisterer mange myter om havfruer, og en af dem er, at en havfrue kan lokke sømænd til sig ved hjælp af sin skønne sangstemme, for derefter at drive dem til vanvid.

Homer skrev om havfruer i Odysseen, og nogle steder i verden troede man, at havfruer var hustruer til havdrager, og at de fungerede som budbringere mellem deres ægtefæller og de store kejsere på land. I bogen finder man forskellige myter om havfruer, og den sluttes af med kort at fortælle, hvad vi kan gøre for at passe på havfruernes levesteder på en fin og diskret måde.

Stine Bødker har skrevet flere bøger, og Emil Landgreen er en vidunderlig illustrator. Jeg er i særdeleshed blevet stor fan af ham, efter han illustrerede den nyeste udgave af Skammerens datter. Hans figurer er smukke og detaljerede, og med sine indbydende billeder har han indfanget nogle af grundene til, at mennesker er så fascinerede af havet og dets beboere.

Denne bog er så fin, at jeg nærmest overvejer at tage på havet med min gamle kikkert. Men jeg skal nok huske ørepropperne, eller gælder det kun for sømænd?

Anmeldelse på Litteratursiden

Materialer