Den store bog om ...

Den store bog om bier og den store bog om træer er vidunderlige bøger for hele familien. Kan både bruges som billedbøger til yngre børn, men også som bøger for hele familien at samles om.

Se og hør anmeldelsen af bøgerne på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue). 

Den store bog om bier

Gennem imponerende illustrationer lukkes læseren ind i en summende bikube med mulighed for at følge de vigtige biers færden op gennem verdenshistorien.

Bierne har eksisteret på jorden i mange år, og det ved man, fordi der er fundet insekter indkapslet i rav, som anslås at være ca. 100 mio. år gamle. Der findes ca. 20.000 forskellige bi-arter i verden, og bare i Danmark er der hele 220 arter. Evolutionen har betydet, at bierne har udviklet hår på kroppen, så pollenkornene kan sætte sig fast på dem, hvorved de kan transportere pollen rundt. Bierne bestøver rigtigt mange typer af planter, og deres arbejde er uvurderligt for alt liv i verden. Bierne er inddelt i droner, spejderbier, arbejderbier og dronningen. 

Der er fundet dokumentation for, at mennesker allerede for ca. 8000 år siden samlede honning til at spise. De gamle egyptere var faktisk eksperter i biavl. Men det er ikke kun mennesker, der elsker den gyldne nektar. Bjørne elsker det i særdeleshed, og de har snuppet honning fra mange skovbiavlere langt oppe i de høje træer.

Den store gule bog lokker læseren indenfor og viser, hvordan en biavlers udstyr bør være, og fortæller grundigt om arbejdet ved at have "tam-bier". Den sætter også fokus på endnu flere spændende bi-informationer fra hele verden.

‘Bogen om bier’ er vidunderlig smuk og fortæller både spændende og uddybende om biernes liv og færden. Illustrationerne minder om gamle skoletavler, og med dens flotte retro-look lægger bogen sig i tråden af særligt æstetiske fagbøger, der udkommer i tiden. Bogen har et stort format, så billederne kommer til deres ret, og papiret er tykt, så man kan bare bladre løs.

Wojciech Grajkowski er biolog og har skrevet flere naturvidenskabelige bøger til børn. Illustrator Piotr Socha er søn af en biavler. Hans tegninger er fantastiske og havde jeg ikke så stor ømhed for mine bøger, rev jeg siderne ud for at ramme dem ind.

Fagbogen henvender sig til børn, men bestemt også til voksne. Ikke kun fordi bogen er en visuel godbid, men også fordi den indeholder en masse virkeligt interessant viden til den voksne læser, og jeg anbefaler den varmt.

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk

Den store bog om træer

Ualmindelig smuk bog løfter sløret for en verden, vi mener, vi ser og måske opholder os i, men som vi alligevel ikke ved meget om. 

'Den store bog om træer' er en imponerende flot bog med et effektfuldt stort format. Bogen er en del af en voksende tendens, hvor der benyttes store og flotte tegninger, der nærmest ligner ældre skoleplancher til at understøtte bogens tekst. Teksten er både oplysende og meget interessant, og de vidunderlige billederne er humoristiske med skønne detaljer i naturtro farver. Det polske makkerpar har tidligere fået udgivet Den store bog om bier, der er lige så smuk som denne.

Teksten forklarer, hvilke ting, der skal være repræsenteret, før man kan kalde et træ for et træ. Fælles for træer er, at der ud fra deres stamme vokser grene, og at der inde i stammen er konstant bevægelse, hvor det livsvigtige vand, som rødderne suger op, transporteres opad, og de livsvigtige stoffer, der dannes i bladende, vokser nedad.

Alle træer har blade, også gran- og fyrretræers nåle er blade. Hvis man fælder træerne, afslører ringene i stammen, hvor gammelt det pågældende træ er. Der findes også træer uden grene som for eksempel palmer, som i stedet har en masse blade i toppen. Men ikke alle trælignende træer er træer. Bambus minder faktisk mest om græs, og kaktus har en blød stængel, ikke en hård stamme.

Mange dyr er afhængige af træerne, og træerne er afhængige af dyrene til at sprede deres frø. Selv når træerne er døde udgør de vigtige levesteder for mange organismer. Nogle træer kan blive enormt høje, helt op til 115 m! Til sammenligning er Frihedsgudinden 93 m høj. Desuden bruger mennesket træ til rigtigt mange ting, og træer har lagt navn til flere ting, f.eks. taler man om evolutionens træ og stamtræ.

Bogen fortæller om træernes betydning for forskellige religioner og om den mystik, der omgærder skove, så de har en nærmest hypnotisk tiltrækningskraft på mennesker. Og fordi mennesket er opmærksomme på træernes betydning. er der faktisk et gammelt ordsprog, der udtrykker dette ved at sige, at en mand skal gøre tre ting i sit liv: få et barn, bygge et hus og plante et træ. Et ordsprog, der sætter fokus på, hvor vigtigt det er at efterlade sig noget i verden.

Læs anmeldelsen på Litteratursiden.dk

Materialer