Podcast til din sensommer

17.08.23
Sensommermelankoli og podcast om samfundets (og menneskers) skyggesider går nydeligt hånd i hånd

Vi anbefaler en herlig blanding af true crime-, dokumentar- og samtalepodcast. 

Du kan finde alle de omtalte podcasts via diverse podcast apps eller ved at klikke på linket ved hver anbefaling. Desuden kan appen DR LYD anbefales, hvor du kan finde en del af nedenstående podcasts og mange andre gode lytteoplevelser.

Jeg skammer mig (DR)

"Helle Vincentz vokser op og skammer sig. Over sin opvækst og over sig selv. Barndommen ender i en tragedie, efter år med økonomiske problemer og alkoholisme i familien. Nu vil hun forstå, hvad skam egentlig er, hvorfor den er så vedholdende og hvordan hun kan slippe af med den. I serien taler Helle med mennesker, der deler hendes skam, og hun opsøger en psykolog med særlig viden om og interesse for at takle netop den følelse."

Skam er en rædselsfuld driver for udvikling, men ikke desto mindre har forfatter Helle Vincentz begået en aldelses fremragende podcast om den skam, der har fulgt hende hele livet. Den terapeutiske del af podcasten bliver man dejligt klog af, og lige meget hvor stor en del skam spiller i ens liv, forlader man podcasten med både et større hjerte og en større hjerne.

Helle Vincentz' bog Jorden Under Mig, om hendes barndom, kan også varmt anbefales.

Lyt til podcasten her: Jeg skammer mig

Det levende bevis (DR)

"Det er torsdag morgen, da 15 årige Amira pludselig bliver hevet ud af klassen. De ord hun få minutter senere hører skal komme til at ændre hendes liv. Ved rektors kontor fortæller en betjent, at hendes forældre er mistænkt for at have omskåret både hende og hendes lillesøster på en ferie til Afrika. Tre år senere har både Byretten, Landsretten og Højesteret dømt forældrene. Det er hævet over enhver rimelig tvivl, at de har fået deres døtre omskåret. Men i syv år har sagens to ofre - Amira og Yasmin - holdt fast i, at de aldrig er blevet omskåret. At der aldrig er sket en forbrydelse. Så hvem har ret i den her sag? Retssystemet eller ofrene?"

Det virker helt vildt, at man kan være uenige om, hvorvidt en person er omskåret eller ej. Det er ikke desto mindre omdrejningspunktet i podcasten, som både er superspændende, godt produceret og nænsomt fortalt. Der er også et retsligt efterspil, som føjer endnu en alvorlig dimension til historien.

Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar fik en velfortjent Cavlingpris for podcastserien i januar 2023.

Lyt til podcasten her: Det levende bevis

Maintenance phase

"Maintenance Phase is a health science and pop culture podcast that aims to debunk health and wellness-industry myths and discusses anti-fatness in mainstream American culture. It is hosted by author Aubrey Gordon and reporter Michael Hobbes. Launched in 2020, the podcast has addressed topics such as the Keto diet, the Presidential Fitness Test, Weight Watchers, and various fad diets and diet self-help books."

Overordentligt underholdende podcast om slankeindustri, quick fixes, umulige kostplaner og tykfobi i bogform. Podcasten fokuserer meget på amerikansk slankekultur, men som alt andet er dén kultur også sevet ind i vores bevidsthed i Danmark - omend ofte i en light-udgave. Værten Aubrey Gordon er også kendt under navnet Your Fat Friend, og hun skriver og podcaster om, hvordan det er at leve i vores samfund som en meget tyk person. Gordons egne erfaringer med tykfobi og diætkultur gør, at du som lytter godt kan høre, at der er noget ekstra på spil i Maintenance Phase, og derfor opleves podcasten også meget "ægte."

Lyt til podcasten her: Maintenance Phase

WeCrashed (Wondery)

"The founders of WeWork thought they were on the brink of making history. The company was valued at $47 billion dollars, ready for a huge IPO, and its charismatic CEO Adam Neumann believed he was going to change the world. Adam and his wife Rebekah had a prophet-like vision—but did it ever match the company's reality?  It’s a story of hope and hubris, big money and bigger screwups, and the lengths people will go to chase “unicorns"."

Megalomani, kreative dækhistorier, godtroende investorer og uendelige hektoliter varm luft - dét er historien om WeWork. Det er også historien om, hvor sultne investorer kan være efter at få del i Den Næste Store Ting. Faktisk så sultne, at alle røde lamper ignoreres, mens der bliver krydset fingre rundt omkring på chefgangene.

WeCrashed er en del af en bølge af tv-serier og podcast om såkaldte scammers, så hvis du ikke kan få nok af oppustede egoer, kan BBC-podcasten Fake Heiress om bedrageren Anna Sorokin, som udgiver sig for at være en rig arving for at få adgang til New Yorks overklasse, anbefales. Også ABC-podcasten The Drop Out om iværksætteren Elizabeth Holmes og vidunder-sundhedsteknologien Theranos er super spændende.

Lyt til podcasten: WeCrashed

Djævlen i detaljen (DR)

"DR's krimipodcast. Hver uge undersøger vi nye og gamle kriminalsager og går bag om opklaring, forbrydelse og straf."

Djævlen i detaljen har efterhånden et par år på bagen, og adskiller sig fra andre såkaldt True Crime-podcast ved ikke at slubre i de blodige detaljer, men derimod behandle de forskellige sager med journalistisk tæft og nænsomhed.  Podcasten består som oftest af små serier om en given sag, og af disse kan særligt Manden Der Mistede Sit Ansigt (Fem episoder i marts 2023) og Operation Gift (To episoder i januar 2023) anbefales.

Lyt til podcasten her: Djævlen i Detaljen

Fængsel (DR)

"Da Wilhelm Østergaard var 18 år gammel, fik han en dom på to måneders fængsel for vold. Mens han sad inde, svor han for sig selv, at han aldrig mere ville ende i fængsel, og det har han holdt. Men sådan er det ikke gået mange af hans venner og bekendte og for nogle af dem blev fængselsstraf bare et livsvilkår, som fulgte med deres kriminelle løbebane. Hvordan virker fængselsstraf, og hvorfor er det afskrækkende på nogle, mens det for andre virker nærmest modsat? Hvad er det, der gør forskellen? Det undersøger Wilhelm i den her serie, hvor han inviterer en stribe tidligere indsatte til at fortælle deres historier og reflektere over, hvordan fængselsstraffen virkede for dem, og hvad der var afgørende for, hvordan deres liv formede sig."

Et genialt kig ind i en verden, som få har adgang til. Lytteren møder triste opvækstbetingelser, desperat kriminalitet og ofte ganske tragiske skæbner. Det gør himmel til forskel, at værten selv har siddet i fængsel; han har en fortrolighed med de tidligere indsatte, som giver podcasten en fin ægt- og inderlighed. Som lytter bliver man ikke inviteret til at dømme, men derimod til at lytte til et ægte menneske med en rigtig dyrekøbt erfaring.

Lyt til podcasten her: Fængsel

Materialer