Årets podcasts 2020

01.12.20
Er du også vild med podcasts? Dokk1s bibliotekarer og podcast-entusiaster, Martin og Anne, anbefaler de bedste podcastoplevelser fra 2020.

Gidselforhandleren (P1)

Podcast i tre afsnit om gidselforhandleren Jens Serup, som fortæller om, hvad der foregår bag kulissen, når man skal forhandle gidsler fri. Jens Serup stod overfor sin karrieres vanskeligste sag, da fotografen Daniel Rye og den amerikanske journalist James Foley blev taget til fange af Islamisk Stat i Syrien. Sagen viste sig at være en del af et kompliceret spil om penge, propaganda og storpolitik. 

Podcasten er en neglebidende-spændende lytteoplevelse. Gidselforhandling i praksis er jo ikke som sådan noget, man ellers har adgang til viden om. Jens er en imminent fortæller og det er super interessant at høre om sagen fra hans perskektiv. Hvis man vil læse mere om Daniel Rye-sagen kan Puk Damsgaards bog Ser du månen, Daniel og filmen af samme navn varmt anbefales.

Find podcasten her: Gidselforhandleren

24 spørgsmål til professoren (Weekendavisen)

Videnspodcast fra Weekendavisen hvor videnskabsjournalist og ph.d. Lone Frank hver uge har en førende dansk forsker i studiet til samtale og videnskabelig debat. Emnerne er spændende og formatet meget informativt. Lone har en fod indenfor i universitetsverdenen, og hun kan derfor stille nogle gode spørgsmål. Podcasten kommer vidt omkring og man møder nogle meget vidende mennesker. Lone Frank er desuden en fantastisk formidler og særligt efterårets meget aktuelle afsnit om vacciner bliver man klog af. 

Find podcasten her: 24 spørgsmål til professoren

You're Wrong About

Journalisterne Mike Hobbes og Sarah Marshall undersøger populærkulturelle myter og strukturelle forestillinger i deres ugentlige podcast. De kommer vidt omkring fra begrebet Stranger Danger over fedmeepedimien til Anna Nicole Smith og hjemløshed. Værterne laver blændende research og det er virkelig, virkelig spændende at få punkteret mange af de myter, vores kulturelle bevidsthed er fyldt med. Lyt fx til afsnittene om OJ Simpson og Prinsesse Diana.

Podcasten er amerikansk og det smitter selvfølgelig af på emnerne men den har også et feministisk, samfundskritisk udgangspunkt, som kan gøre den relevant for en dansk lytter. Og så er den super sjov, klog, skarp og sassy! 

Find podcasten på diverse platforme, fx Apple Podcasts: You're Wrong About

Her går det godt

Højt humør, ærlige analyser og en yderst selektiv gennemgang af verdens tilstand. Leveret ugentligt af journalister og levemænd Peter Falktoft og Esben Bjerre, som har arbejdet sammen i årevis og derfor har en fantastisk pingpong. Tonen er vidunderligt respektløs, uhøjtidelig og selvironisk. Og selvfølgelig mega kritisk overfor politikere, magthavere, influencere og systemet i al almindelighed.

Find podcasten på diverse platforme, fx Apple Podcasts: Her går det godt

Chasing Cosby (L.A. Times)

Podcast i seks afsnit om Bill Cosbys fald fra tinden, som den hyggelige tv-familiefar fra The Cosby Show. Bill Cosby bliver i 2018 dømt for en række overgreb, og i løbet af retssagen viser det sig, at han i mange, mange år har bedøvet og forgrebet sig på rigtig mange kvinder. Podcasten handler om de kvinder.

Podcasten er virkelig velproduceret, super spændende, meget chokerende og med den skarpe vinkel, at det er ofrene man hører, fremfor en masse fokus på Cosby himself.

Find podcasten på diverse platforme, fx Apple Podcasts: Chasing Cosby. Vil du vide mere om podcasten, kan du også se den gribende trailer på Youtube.

The Joe Rogan Experience (JRE Podcast)

Hver episode af podcasten Joe Rogan Experience er en lang samtale mellem komikeren Joe Rogan og venner og gæster. Han får mange spændende folk ind og giver dem plads til at tale (ulempen er at han desværre ikke går dem på klingen). Og her skal man være selektiv: ikke alle episoder er lige gode, men nogle gange får han inviteret nogle rigtige spændende mennesker fx Bernie Sanders, Elon Musk og Ben Shapiro. 

Find podcasten her: The Joe Rogan Experience

Nice White Parents (N.Y Times/Serial)

Podcast i fem episoder om skolesystemet i USA – specifikt i New York. Det lyder kedeligt men er absolut et lyt værd. Podcasten handler om integration i skolesystemet og hvordan de hvide forældre, ofte i bedste mening, bliver forhindringen for, at integration kan ske. Podcasten stiller skarpt på privilegieblindhed blandt de hvide forældre og hvordan integrationen bliver på de hvide forældres præmisser. Podcasten er spændende, lærerig, lækkert produceret (det er jo også Serial, som er inde over) og en virkelig god anledning til at kigge sig selv i spejlet og tjekke ens egne privilegier. 

Find podcasten her: Nice White Parents

Nationalbankens podcast om økonomi

Supertør, saglig og (alligevel) spændende podcast, hvor Nationalbankens økonomer fortæller om deres arbejde med at analysere økonomien og overvåge den finansielle stabilitet. Podcasten behandler både Corona-aktuelle emner og almindelige samfundsrelevante økonomiske problemstillinger. Dejlig pædagogisk formidlet - så selv om man intet ved om økonomi, kan man lære noget. Værten er presserådgiver Ole Mikkelsen.

Find podcasten her: Nationalbankens podcast om økonomi

Bunga Bunga (Wondery)

Podcast i otte afsnit om Silvio Berlusconi; hans vanvittige vej ind i politik, lige så vanvittige politiske liv og de mange faktorer, som til sidst fældede ham. I løbet af podcasten samler man underkæben op igen og igen: underslæb, skattesnyd og korruption er en del af Berlusconi-pakken, men han får altid snoet sig udenom myndighederne med en lovændring. Notorisk berømt er også Berlusconis såkaldte Bunga Bunga fester- altså orgier med meget unge piger.

Podcasten er super spændende, men fortælleren er et lidt anstrengende bekendtskab i længden. Hun er meget glad for det teatralske; laver stemmer, synger, råber, laver meta-kommentarer, regi-bemærkninger og er meget speedy, hvilket giver podcasten sådan en lidt overfladisk fornemmelse. Podcasten dyrker alt det vilde – og der er virkelig nok at tage af – men til sidst sidder man tilbage med en fornemmelse af kun at have set toppen af isbjerget. Men hvis man kan leve med chok-vinklen, så er det virkelig en solid podcast.

Find podcasten her: Bunga Bunga 

Techtopia (IDA)

Podcast fra Ingeniørforeningen IDA, som handler om teknologi vs samfund. Den er en af de millioner af podcasts, der findes om teknologi, men denne har som regel en samfundsmæssig vinkel, som gør emnerne mere relevante for ikke-fagfolk. Værten er Henrik Føhns, som tidligere var vært på DR-programmet Harddisken.

Find podcasten her: Techtopia

Dolly Parton's America (WNYC Studios / OSM Audio)

Podcast i ni afsnit om Dolly Parton. Alle kan blive enige om, at Dolly Parton er fantastisk – men hvorfor? Det vil podcasten finde ud af. Og det kommer til at handle om amerikansk historie, musikhistorie, hendes personlige historie og politik. Det er fabelagtigt godt!

Find podcasten her: Dolly Parton's America

Materialer