Billede af pladecovers
Billede af pladecovers

Årets albums 2023: Metal

28.12.23
Metalbibliotekar, Mark Bundgaard, har kigget årets musikindkøb igennem og giver sit bud på de 10 bedste metal-albums fra 2023.

Du kan lytte til udvalgte numre på playlisten Årets Albums 2023: Metal på Aarhus Bibliotekernes Spotify og i bunden af artiklen kan de omtalte albums let reserveres.
 

1. Marduk – Memento Mori
Marduk minder os om at vi skal dø og Mortuus demonstrerer endnu engang, at han er et formidabelt frontschwein… undskyld frontmand! Denne gang har han så stortset også skrevet al musik og tekst. Det er der kommet en ret så Funeral- Mist-agtig plade ud af, men det kan man dårligt tillade sig at klage over…

2. Ahab – The Coral Tombs
Ahab leverer endnu en omgang knusende tung nautisk funeral doom og har denne gang kastet sig over en af verdenslitteraturens store maritime klassikere - nemlig Jules Vernes ”En verdensomsejling under havet”. Det kan mit bibliotekarhjerte selvfølgelig slet ikke stå for!

3. Bloodgutter - Death Mountain
Perfekt eksekveret death metal fra Silkebronx af den oldschool tungt groovende slags. Der er sådan set ikke rigtig noget nyt under solen, men der er alligevel små variationer og troværdighed nok til at det aldrig bliver kedeligt. Specielt et par korte grindcore-agtige skæringer er med til at holde festen i gang.

4. Stikkersvin - …og de levede ulykkeligt og alt for længe
Stikkersvin er en flabet og uregerlig omgang punket black metal af den slags der virkelig er ude på ballade. Magtliderlige fedtegrever bliver smidt under bussen, men generelt kan ingen vide sig sikre i Stikkersvinets sprælske univers.

5. Saturnus – The Storm Within
Spræl og ballade skal man til gengæld kigge langt efter hos de danske death/doom pionerer, der præcis lige så tungsindige og melankolske, som vi kender og elsker dem her på deres femte studiealbum.

6. Enforcer – Nostalgia
Svenske Enforcer er en af bannerførerne for bølgen af retro-heavy, der lyder som om det er trukket ud af en tidsmaskine direkte fra 80’erne. På deres nyeste plade når de hele paletten rundt med både hurtig og hidsig speed metal og storladen stadion-rock.

7. Obituary – Dying of Everything
Kongerne af primitiv Florida-redneck-death-metal er tilbage I fuld vigør, med en plade skåret præcis efter den opskrift, som bandet har brugt i mere end 30 år… Nogle bands må bare ikke forny sig – Obituary er ét af dem. Og så har John Tardy altså stadig en af de fedeste death metal stemmer!

8. Dødheimsgard – Black Medium Current
Fornyelse er der så til gengæld i overflod hos de norske mørkemænd i Dødsheimsgard, der er så avantgarde som man næste kan blive…

9. Oxx – The Primordial Blues
Jeg har en svaghed for Aarhusianske Oxx på trods af at de spiller en slags hardcores svar på halsbrækkende freejazz. Det er så kaotisk og vildt, at jeg normalt ville få hovedpine, men Oxx formår på mystisk vis at køre den hjem helt uden, at jeg må ty til Pamol og Ipren… Imponerende!

10. Asinhell – Impii Hora
Michael Poulsen tager et afbræk fra Volbeat for at genbesøge sine death metal-rødder. Med sig har han blandt andet tyske Marc Grewe fra gode gamle Morgoth. Det er der kommet en fin og solid death metal plade ud af.

Materialer