Spekulativ fiktion - når litteraturen sprænger de realistiske rammer og viser hvordan verden også kunne være

Af Anonym (ikke efterprøvet)
10.11.22
Spekulativ fiktion er en genrebetegnelse som dækker over alle de former for litteratur, der gengiver en ikke-realistisk verden: Fantasy, science fiction, magisk realisme, eventyr, utopier, dystopier og cli-fis (klimafiktioner).

Spekulativ fiktion viser os en verden som den kunne se ud, hvis de realistiske rammer er fjernet. Den leger med fremtider og formater, som vi lige nu kun kan forestille os i fantasien, men som en dag måske bliver til virkelighed.

Flere og flere forfattere har taget den spekulative fiktion til sig, og skriver fortællinger der bryder de realistiske rammer: 

"For i en verden, hvor temperaturen og vandstanden stiger, hvor der er mikroplastic i drikkevandet, men også kontinentstore øer af plastic i Stillehavet, hvor vi er vidne til den sjette store masseuddøen, hvor kunstig intelligens, robotter og virtual reality er hverdag, og hvor der i nyhederne anvendes termer som 'crypto' og 'non-fungible tokens', uden nogen blinker, samtidig med at rumfartens fremtid styre af multurmilliardærer snarere end af staten, der er realisme måske ikke den type litteratur, der bedst beskriver virkeligheden længere."

- Rune Graulund, lektor i litteratur, i efterordet til Papirmenageriet 2022  

Her har vi samlet nogle af de mest fremtrædende begreber indenfor den spekulative fiktion, og giver inspiration til værker indenfor genren. 

Science fiction

I science fiction kan næsten alt lade sig gøre, og teknologien kender ingen grænser. Man kan både rejse ud i det ydre rum og frem og tilbage i tiden, give ligdele liv gennem elektricitet og have robotter med menneskelig egenskaber og følelser. Det er en genre der kigger ind i fremtiden og viser os hvilket slags samfund vi vil kunne leve uden tekologiske begrænsninger, og ofte stiller spørgsmål til de moralske overvejelser bag mere og vildere teknologi.

Historiske science fiction-værker tæller Mary Shelleys Frankenstein, flere af Jules Vernes værker, og store dele af den ukronede science fiction-dronning Ursula K. Le Guins forfatterskab. På tv-skærmene har vi fuldt med i Teminators udvikling, rejst ud i universet med Star Wars og Star Trek, og i de senere år blevet foruroligede af tv-serien Black Mirrors fokusering på hvad moderne teknologi gør ved vores menneskelighed og kultur. 

I de senere år har forfattere som Ken Liu, Olga Ravn, Ian McEwan og Kazuo Ishiguro bevist at science fiction bestemt ikke er en uddøende genre, men sætter fokus på relavante problemstillinger i vores samfund, og har enomt mange læsere på verdensplan. 

Herunder kan du se nogle af de seneste års science fiction udgivelser. 

Cli-fi (Klimafiktion)

Cli-fi er udsprunget som en undergenre til Sci-fi (science fiction), men er efterhånden blevet en genrebetegnelse der bruges om al den litteratur der forholder sig til klimaforandringer. Genren kan således også rumme litteratur som er realistisk og foregår i den verden vi kender, men som regel spekulerer forfatterne også i et eller andet omfang over hvor de ændringer der er i vores vejr og klima får vores samfund til at ende. 

Klimafiktion har eksisteret i al den tid forfattere har skrevet om vilde vejrfænomener og forandringer i klimaet, men er i de senere år blevet en retning indenfor litteraturen som ingen kan komme uden om at forholde sig til, fordi klimaforandringer er så aktuel i vores samfundsdebat, og vores politiske bevidsthed, og i høj grad i forfatternes bevidsthed. 

Her kan du se nogle af de senere års udgivelser indenfor cli-fi genren:  

Fantasy

Fantasy er en genre som de fleste har stiftet bekendtskab med, f.eks. gennem det verdensomspændende fænomen Harry Potter, Tolkiens Ringenes Herre, eller George R. R. Martins Game of Thrones-univers, som har oplevet en enorm succes gennem tv-serieformatet.

Fantasy er på mange måder den litterære form som ligger længst væk fra vores realistiske verden, med overnaturlige væsner og magi der ligger fuldstændig udenfor de fysiske grænser. Alligevel er det en genre som har trofaste følgere verden over som fortrylles af universerne, og kan genkende sig selv og daglige dilemmaer i fortællingerne. Det er efterhånden også Big Business og samfundsdefinerende, når de dyreste tv-serier i verdenshistorien baserer sig på fantasy universer, og vi i frokoststuerne diskuterer den seneste udvikling indenfor et fiktivt middelalder-lignende univers. 

Fantasy bliver ved med at udvikle sig som litterær genre, og her kan du se nogle af de senere års udgivelser, som måske ikke har opnået verdensomspændende succes endnu, men er godt på vej: 

Magisk realisme

Magisk realisme er en genre der leger med det magiske indenfor en realistisk verden. Det magiske er ofte underspillet og kan måske bortforklares som drømmesyner, vrangforestillinger, eller steder hvor fortællingen 'overskrider' sine egne grænser. Magisk realisme bygger videre på eventyrtraditioner, folk tales og myter, og kan være svær at få hold på, da de magiske elementer ofte er tæt forbundne med den kultur og tradition litteraturen er skrevet i - sydamerikansk magisk realisme kan således virke meget fremadartet på vores breddegrader. 

Kendte historiske forfattere indenfor den magiske realisme er Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Salman Rushdie og Karen Blixen, men der bliver stadig udgivet magisk realisme