tegneserie

Læs dog en tegneserie!

02.10.19
For mange er tegneserieverdenen et uudforsket område, men kast dig ud i det! Tegneserier gemmer på timevis af gode læseoplevelser.

The Sandman af Neil Gaiman
Neil Gaimans mesterlige fantasyserie The Sandman er endegyldigt bevis på, at tegneserier ikke blot er et medie men en kunstform i sin egen ret. Serien udkom fra 1989 til 1996 på det eksperimenterende forlag Vertigo, og spænder over 75 individuelle issues, der efterfølgende er blevet samlet i 10 paperbacks og udgivet som bøger. The Sandman har vundet flere priser, blandt andet 1 ”World Fantasy Award” og 26 ”Eisner Awards” for bedste forfatter og bedste illustrationer. Den er en af de eneste tegneserier til at komme på The New York Times Best Seller List, og i 2005 blev serien hædret som den bedste serie til at komme ud af forlaget Vertigo nogensinde.

The Sandman følger karakteren Morpheus, drømmekongen; en overnaturlig skabning med ansvar for at skabe drømme og mareridt hos menneskene. Morpheus, der ofte blot går under navnet Dream, kan skifte form efter behag, men viser sig ofte som en høj, bleg og tynd mand med sorte øjne, sort rodet hår og flagrende gevandter. Ofte når han er i menneskenes verden går han klædt i en grå t-shirt og sorte jeans. Morpheus er medlem af The Endless, en ”familie” af væsner med ansvar for hver deres del af kosmos og den menneskelige eksistens. Udover Morpheus består The Endless af den punkede Død, den kutteklædte Skæbne, den altid forvirrede Delirium, den depressive Fortabelse, den androgyne Begær og den rødhårede Ødelæggelse. Serien starter med, at Morpheus, efter at have været indespærret i 70 år af en okkult magiker, endelig kommer fri og må skabe balance og orden i sit rige The Dreaming. Resten af serien følger Morpheus på en lang række eventyr og missioner, hvoraf nogle finder sted i 1980´ernes og 90´ernes USA, nogle i fortiden og helt andre finder sted i overnaturlige riger som Helvede eller Asgård.

Hver enkel bog er dybt originale fortællinger, hvor Gaiman formår at skræmme, fascinere og underholde sine læsere med intelligente plottwists og uventede drejninger. På intet tidspunkt keder man sig og man er altid både intellektuelt stimuleret og ekstremt underholdt. Neil Gaiman er kendt for at skrive bøger og manuskripter, der blander mytologier, religioner og filosofi, og i The Sandman gør Gaiman mesterlig brug af den strategi. Han placerer ældgamle glemte guder i den postmoderne verden og spørger os om, hvorvidt vi kan leve i en verden uden mytologier og fortællinger.

The Sandman er på alle måder en stor læseoplevelse. Over seriens forløb skaber Gaiman et komplekst fantasyunivers, som det er umuligt ikke at blive fanget af. Det er uden tvivl noget af det bedste Gaiman nogensinde har skrevet. Illustrationerne giver desuden et helt særligt mørkt og fantasirigt lag til teksten. Alt i alt er The Sandman et must-read for enhver fantasy- og tegneserielæser, og serien kan varmt anbefales.

Watchmen af Alan More
1980´erne var en spændende tid på mange måder; det var punkens og neonfarvernes tidsalder, og det var også årtiet hvor tegneserier fik en genfødsel og blev et mere seriøst og selvbevidst medie. En af de forfattere, som i allerhøjeste grad kan siges at være ansvarlige for den udvikling, er englænderen Alan More, der i 1986 vendte alle tegneseriens genrekonventioner på hovedet med serien Watchmen.

Serien foregår i et alternativt USA, hvor Amerika har vundet Vietnam-krigen og hvor Nixon stadig er præsident. Superhelte er blevet gjort ulovlige, og vi følger derfor en række tidligere superhelte, der forsøger at affinde sig med deres nye tilværelse som civile borgere. Da en af deres tidligere kollegaer, den ekstremt voldelige og psykopatiske Edward Blake (The Comedian), myrdes, begynder de tidligere superhelte en efterforskning, der får fatale konsekvenser for både verden og superheltenes verdensanskuelse. Spoiler alert: intet bliver nogensinde det samme igen!

Hver karakter i Mores mesterværk er komplekse og mange-facetterede, og på intet tidspunkt forfalder More til tegneseriegenrens klicheer. Resultatet er et ekstremt sofistikeret og velskrevet værk, der af flere kritikere er blevet udråbt som den bedste tegneserie nogensinde. Alan More regnes da også for at være en af vor tids absolut største tegneserieforfattere. Watchmen er en af de eneste tegneserier der indgår på ”The New York Times Bestseller List”, og blev i 2005 den eneste tegneserie der har været på Times liste over ”All-Time 100 Greatest Novels”. Watchmen blev filmatiseret i 2005 af Zack Snyder, og får præmiere som Tv-serie på HBO d. 20. oktober 2019.

Mores tegneserie kan varmt anbefales til alle, både de, der er helt nye tegneserielæsere, og de mere rutinerede læsere.

Batman: Year One af Frank Miller
Der findes næppe nogen tegneseriekunstner, udover Bob Kane og Bil Finger, der har haft så stor indflydelse på Batman som Frank Miller. Og der findes næppe nogen serie af tegneserier der har haft større indflydelse på Batman end Frank Millers Batman: Year One.

Millers værk udkom i 4 kapitler fra februar til maj 1987, og redefinerede Batman som karakter. Fra 1950´erne og frem til for ganske nylig var tegneserier underlagt censur, hvilket betød, at vold, sex og andre stødelige ting ikke måtte fremkomme. Med tiden blev censuren blødere og blødere, men i 1960´erne og 70´erne betød det, at Batman var forvandlet til en børnevenlig og lettere bøvet figur, som næsten intet havde at gøre med den oprindelige karakter. Det mest rammende eksempel er Batman Tv-serien fra 1966-68, hvor Adam West spiller en camp og overdrevet børnevenlig udgave af Batman (serien kan i øvrigt varmt anbefales hvis man har lyst til et godt grin). I 1980´erne var tiden inde til at genopfinde karakteren, der havde mistet sin slagkraft. Frank Miller blev hyret af DC til at skrive en tegneserie der skulle genoplive Batman, og i 1987 udkom Batman: Year One.

Historien er mørk, dyster og simpel; der er ingen spraglede kostumer og ingen skurke med indviklede planer og fjollede gimmicks. Miller fortæller historien om, hvordan en ung Bruce Wayne traumatiseres ved at se sine forældre blive skudt, og man følger Bruce imens han langsomt udvikler sit kappeklædte alter ego og bearbejder sin sorg. Som Batman rydder Bruce op i et Gotham, der er hærget af organiseret kriminalitet og korruption, og Batman indtræder i en moralsk gråzone, hvor han fungere som den ultimative antihelt. Miller vender til karakterens udgangspunkt fra 1940´erne og skaber en karakter, der er rædselsvækkende, mørk og ekstremt kompleks.

Uden at overdrive vil jeg sige, at uden Miller ville Batman ikke være den karakter, vi kender i dag. Vi ville ikke have Tim Burtons Batman fra 1989, og vi ville slet ikke have Christopher Nolans Batman Begins fra 2005, der i høj grad baserer sig på Millers mesterværk. Frank Millers Batman: Year One genskabte Batman, og det er et must-read for enhver der vil stifte bekendtskab med Batman universet.

Oprindeligt skrevet af Jacob Meyer Hald, cand. mag og praktikant ved Risskov Bibliotek 

 

Materialer