Hvad læser din lokalpolitiker? - Thomas Medom / Socialistisk Folkeparti

11.10.21
Rådmand Thomas Medom anbefaler bøger - og en podcast.

Kommunalvalget nærmer sig!

16. november skal vi stemme om pladserne i Aarhus Byråd. Valgkampen er gået ind, og politikerne fortæller om deres politiske ambitioner.
Men som bibliotekarer er vi lige så nysgerrige efter at vide: Hvilke bøger læser de?

Vi har spurgt en række Aarhus-politikere fra byrådets nuværende syv partier om, hvilke bøger/film/serier/podcasts, der har gjort indtryk på dem – og måske endda påvirket deres politiske holdninger eller syn på samfundet.

Her kan du læse svarene fra THOMAS MEDOM, som er politisk leder for SF-Aarhus, rådmand for Børn og Unge og medlem af Aarhus Byråd.

En bog, der har overrasket mig:

”Hjemme – ude” af Karl Ove Knausgård og Fredrik Ekelund. Jeg gik i gang med bogen fordi den handlede om VM i fodbold i Brasilien. Jeg troede, at jeg bare skulle slappe af med en rigtig fodboldbog. I stedet åbnede bogen en nye genre og to nye forfatterskaber for mig. Fortællingerne om Norge, Brasilien, fodbold og litteratur bliver på finurlig vis viklet ind i fortællingerne om deres eget liv og venskab. Protestanten og levemanden. Hjemligt og Globalt. Bogen åbnede en ny genre og et par nye forfatterskaber for mig. Og så har den styrket min lyst til at fortsætte med at rejse. Sammen med nogle få gode venner, tager jeg hvert år på en eller to fodboldture. Vores ture til Sydafrika, Rusland, Holland og Tyskland er dog mindst lige så meget rejser i venskaber, nye mennesker og byer som det handler om at se fodboldkampe. Lån bogen her

En bog, der har givet mig håb:

”Harry Potter”-serien af J.K. Rowling. Jeg læser i øjeblikket Harry Potter-bøgerne højt for min søn. Det er et dejligt genbesøg. Det er vidunderligt at opleve hvordan han lever sig ind i bøgerne. Der bliver grint, grædt, leget, digtet, fantaseret og kæmpet med udgangspunkt i Rowlings univers. Og for pokker, hvor er det livsbekræftende at opleve hvordan vores egen søn lever sig ind i bøgerne og bygger et fællesskab omkring dem sammen med klassekammeraterne. Rowling forstår at sætte et plot sammen og gøre sine karakterer levende, gode som onde, sympatiske eller uhyggelige. Vi læser den illustrerede udgave hvor Jim Kays smukke og detaljerede illustrationer fryder og overrasker læseren. Lige for tiden står den både på valgkamp og et budget der skal landes, så det er alt for sjældent jeg kan læse højt for mine børn. Des mere glæder jeg mig til de gange hvor eventyret igen kan tage fart og vi sammen kan tage på tur med Hogwarts Ekspressen til et magisk sted, hvor voksne kan glide tilbage til børnenes fantasiunivers og lege med. Lån den første bog i serien her
 

En podcast, der har givet mig lyst til at gå ind i politik / lyst til at kæmpe videre:

Podcastserien “For min datters skyld” fra Lokalavisen. Serien har styrket min lyst til stadigvæk at være at være aktiv i politik. Jeg blev politisk aktiv da jeg var teenager. Min mor arbejdede på en varmestue, og jeg blev vred over, at vi som samfund ikke hjalp hjemløse og psykisk syge bedre. Podcastserien følger 33-årige Allan Jensen, der er hjemløs. Hans liv foregår på gaden i Aarhus. Han er afhængig af heroin og hash, men han er fast besluttet på at ændre sit liv. Allan har nemlig en datter, som han gerne vil være tæt på. Han vil se hende vokse op. Der er god tid i podcasten, og der er plads til nuancerne. Allan er guide i eget liv og åbner op for livsvilkårene for gadens folk. Som lyttere bliver vi klogere på de livsvilkår og problemer, alt for mange aarhusianere har, og vi bliver nysgerrige på årsagerne. Jeg laver stadigvæk en gang imellem frivilligt arbejde på hjemløseområdet. Både for at gøre en forskel, men i lige så høj grad for at give plads til den enkelte aarhusianer i mit politiske arbejder. Den enkelte skæbne og den enkeltes fortælling kan nogle gange drukne, når økonomi og statistik tager over på Rådhuset. ”For min datters skyld” minder mig om, hvad det er for en dagligdag, alt for mange har i Aarhus. Derfor har podcasten været med til at give mig ny motivation til de lange arbejdsdage. Hør podcasten her.

Her kan du læse de andre politikeres svar - og se alle Aarhus Bibliotekernes valgarrangementer.