Hr & fru Sørensen ser syner af Henning Mortensen

01.08.17
Kulsort roman om et ældre ægtepar, hvis liv langsomt men sikkert bliver overtaget af en sindsforvirret kvinde og hendes skumle bror.

Det aldrende ægtepar Anders og Marie bor i Østjylland i et ensomt beliggende kampestenshus med udsigt til skoven. De har indrettet sig praktisk i det store hus således, at Anders, der er terapeut, har underetagen, mens Marie, der er forfatter og skriver kriminalromaner, har overetagen. Mellem de to etager har Anders installeret et sindrigt aflytningssystem, således at Marie kan lytte med og få inspiration til sine romaner, når Anders har klienter. Hun har dog lovet Anders, at klienterne aldrig må kunne genkende sig selv.

På et tidspunkt opsøges Anders i sin praksis af en kvinde, der hedder Charlotte Münster. Anders har gået i gymnasiet sammen med Charlotte, og hun har lige siden gymnasietiden haft erotiske fantasier om Anders. Nu har hun sat sig for at leve sine fantasier ud, og til dette formål får hun hjælp af sin bizarre storebror Hermod, der er dværg. Samtidig med at Charlotte går i gang med sit sindrigt udtænkte erobringstogt, bliver Marie bidt af en skovflåt, får hjernebetændelse og bliver indlagt på hospitalet, hvor hun ligger hjælpeløs og kæmper med hallucinationer. Herefter sætter Henning Mortensen gang i en helt utrolig handling, hvor søskendeparret Charlotte og Hermod lidt efter lidt overtager mere og mere af Anders´ liv, mens Marie er sat ud af spillet på hospitalet.

Henning Mortensen blander i ’Hr & fru Sørensen ser syner’ genrerne, som vi har set det så mange gange før - fx i romanerne ’Slottet ved det Liguriske hav’ og ’Kvinden i korshæren’. Han låner elementer fra krimien, men romanen er langt fra nogen krimi, og han beskriver sine personer, så de på en og samme tid er både realistiske personer og fantasifostre. Romanen udspiller sig som et mareridt for Anders for hvem det dog lykkes, at tage både sit eget og Maries liv tilbage.

Henning Mortensen har et langt og spændene forfatterskab bag sig med mere end 60 bøger. Genremæssigt er han svær at sætte i bås, og med tiden har han skrevet sig mere ind i den gotiske roman. De seneste romaner er således langt fra den lange serie om Ib fra Horsens og mere i familie med Ane Riels sorte og skæve univers, hvor rammerne godt nok er realistiske, men indholdet surrealistisk. Henning Mortensen leger i denne roman med psykologi og underbevidsthed, og lader bogens omslag være en af Rorschachs blækklatter, som er beregnet til at afsløre testpersonernes dybeste hemmeligheder.

Anmeldt af Anne Klara Bæhr, Albertslund bibliotek

Materialer