Den hemmelige historie om Twin Peaks af Mark Frost

01.08.17
Kultseriens obskure univers i et vellykket og imponerende dossier med hemmelige filer, avisudklip og breve, som et spor mod den virkelige sandhed. Velkommen til Twin Peaks!

Fundet af et mystisk dossier i Twin Peaks på et gerningssted under efterforskning vækker bekymring og uro i FBI. Agenten og analytikeren TP sættes i gang med opklaringsarbejdet. Hvor stammer dossieret fra, kan indholdet dokumenteres og ikke mindst, hvem er forfatteren, der underskriver sig selv som ’Arkivaren’? Dossieret lægger ud med en besnærende historie om området, endda før der overhovedet eksisterede en lille by ved navn Twin Peaks. Fordrevne indianerstammer, forbandelser, mystiske huler og symboler, UFO- beretninger fra efterkrigstiden og (præsident)mord. Alt kan på den ene eller anden måde sættes i forbindelse til personer i Twin Peaks. Og senere det store mysterium: hvad skete der egentlig med agent Cooper, Audrey Horne, The Log lady og mange andre i én af de mest skræmmende serier, der nogensinde er vist på tv? Få nogle af svarene, men forbered dig samtidig på nye spørgsmål!

Mark Frost har med ’Den hemmelige historie om Twin Peaks’ begået noget af en genistreg. Bogen – det mystiske dossier – er det perfekte bindeled mellem 90’ernes tv-serie og den nye tilføjelse til kultuniverset, den dugfriske tv-serie ’Twin Peaks: The Return’. At der vitterligt er gået 25 år siden jeg vinkede farvel til agent Cooper i en særdeles mærkelig og undertiden tvivlsom 2. sæson, er svært at forstå, men bogen her lander på det perfekte sted. For med den i hånden fik jeg en gevaldig opfrisker, og som siderne vendte sig selv, dukkede der mere og mere op i hukommelsen om de okkulte hændelser, underlige karakterer og ikke mindst den gennemsyrende og hårrejsende stemning, der gjorde det ganske umuligt at løsrive sig fra tv-skærmen dengang.

Bogen er indbegrebet af en lækkerhed, som man desværre sjældent ser i bogverdenen nu om dage, og dens originale udtryk som et virkeligt dossier er gennemført ned til mindste detalje. Så uanset om du er Twin Peaks fan eller ej, bør du unde dig selv den oplevelse at tage et nærmere kig på dette smukke og lettere foruroligende værk.

Anmeldt af Pia Bechmann, Aalborg Bibliotekerne

Materialer