Final Cut af Heidi Bobjerg

01.08.17
Final cut er et flerstemmigt velkonstrueret stykke digital litteratur, der udnytter bloggens særlige virkemidler til at skabe en overraskende fortælling.

På hjemmesiden http://finalcut.bobjerg.dk/ får du en fortælling om cutting. Det er Millepigen98, der i fem overskrifter fortæller omverdenen om, hvor skidt hun har det. ’Problem’, ’Ham’, ’Forstå det dog’, ’Ham igen’ og ’Så er det slut’ udgør de fem vrængende blog-tekster, som i samspil med kommentarerne til hver enkelt blogpost stiller læseren over for dilemmaet om, hvordan man kan hjælpe den arme stakkel.

De enkelte tekster i Final Cut kunne minde om en personlig dagbog. Men værkets placering på world wide web mimer den digitale tidsalders trang til selvudlevering på de sociale medier. En række forskellige stemmer kommenterer fra hver sit standpunkt, og på den måde bliver Final Cut et interessant spejl på online-reality – flerstemmigt, manipulerende, autofiktivt, iscenesættende.

Første kommentar til blog-teksten PROBLEM kommer fra XpresS99: ”du sku syg i hodet”.

18 minutter senere skriver Superhero: ”Hey skattepige, jeg er her for dig. Kommer over i aften, og du ved godt, at jeg ikke er så vild med alt det blod.”

Millepigen98 svarer 10.11: ”Det sir du jo.”

14.57 skriver fornuftens alterego mettejfk: ”Lad være, det hjælper jo ikke. Find en psykolog. Jeg har selv været der, jeg forstår dig godt, men tro mig, det er en dårlig løsning at skade sig selv. Det gør bare det hele værre. Hvis du vil, så kan jeg give dig et telefonnummer til ham psykologen, som hjalp mig.”

Og sidst på eftermiddagen opfordrer karakteren Venom666 i en ret morbid tone Millepigen98 til at tage billetten uden så meget klynk.

Så er scenen ligesom sat.

I værket tegnes et billede af online-kulturen, der på én gang udleverer og iscenesætter sig selv. De forskellige kommentarspor repræsenterer en række stereotyper, som peger ud over sig selv og ind i kernen af, hvordan samfundet taler om de svære ting. Alting sættes på spidsen ved værkets afslutning. Her udnytter Bobjerg blog-mediet til fulde, og ”fortællingen” vendes på hovedet. Hvem skriver i virkeligheden bloggen om Millepigen98?

Blog-genren har i længere tid bejlet til litteraturen, men har svært ved at opnå anerkendelse som værk. I de fleste tilfælde ender det med at teksterne trykkes og bloggen fjernes online. Men det ville ødelægge den litterære oplevelse at støbe Final Cut i en anden form, end den, den er født i. Det er her litteraturen ligger gemt, når man læser Final Cut på en skærm, som man læser en hver anden blog. Og det er fedt at få sin egen digitale virkelighed kastet i hovedet, for det sætter ikke bare de autofiktive og selviscenesættende boger i perspektiv, men en hel generation af unge digitale løgnere.

Final Cut er et både spændende og velkomponeret stykke digital litteratur.

Final cut er vinderen af den skrivekonkurrence, som Aarhus og Silkeborg Kommunes Biblioteker afholdte tilbage i foråret 2016 i forbindelse med udstillingen Litteratur uden omslag.

Anmeldt af Thomas Vang Glud, Vejle bibliotekerne