Få en anderledes læseoplevelse, prøv digital litteratur

Digital litteratur er noget der overskrider grænserne for vores kulturpraksisser og læsningen, den udfordrer os, pirrer os til at åbne op mentalt og leger med vores forståelse af, hvad litteratur er. Den er en anden læseoplevelse ind vi er vant til. 

Digital litteratur er multimodal. Det vil sige, at historien gør brug af forskellige medier, såsom tekst, kode, lyd, billeder og video. Der er ofte en legende og udforskende tilgang til det at skabe et værk, hvor flere medier spiller sammen. Mødet mellem litteraturen og de teknologiske muligheder skaber helt nye genrer og læsemåder. Du er som læser navigatør og kan ofte interagere med fortællingen, ligesom sammenblandingen af tekst, lyd og billeder på forskellig vis påvirker sanserne og oplevelsen af værket. Værkerne er ikke lineære. Som navigatør bevæger du dig mellem forskellige lag.

Digital litteratur er IKKE e-bøger. En e-bog er som regel en traditionel tekst - som i en bog med sider af papir - den er bare udgivet i elektronisk form. Den kan i princippet printes ud og læses. Det kan ikke lade sig gøre med digital litteratur uden at indhold og forståelse af værket går tabt.

På nedenstående liste kan du finde et udvalg af digital litteratur. Listen indeholder både danske og udenlandske værker. Nogle værker ligger på en hjemmeside, andre kræver, at man henter en app til sin mobil eller tablet. Værkerne spænder vidt i udtryksform, genre og måden du interagerer på. Enkelte værker er mere traditionelle, mens andre udfordrer din forståelse af litteratur. 

Fælles for dem er, at forfatterne ønsker at eksperimentere og lege med litteraturens former. Vil du gerne se, hvad digital litteratur kan, anbefales det, at du kaster dig over mere end ét værk, da udtryksformerne er meget forskellige. God læselyst

Værkerne:

Pry:

Skrevet og udviklet af Samantha Gorman og Danny Cannizzaro
App til iPad. Kan hentes i Apples appstore.

I Pry bevæger du dig som læser rundt i hovedpersonens bevidsthed. Hovedpersonen James er en hjemvendt krigsveteran. Pry betyder at snage, så ved hjælp af at swipe, vippe og udvide udforsker du James forskellige bevidsthedslag og forvirrede hukommelse. Pry gør bl.a. brug af lyd, video og tekst og interaktion. 

Pry er en fremragende og stærk historie, som hele tiden åbner nye lag for læseren. Et af de bedste eksempler på, hvad digital litteratur kan.

Ønsker du en smagsprøve på historien, kan du finde den på websiden 
tenderclaws.com/pry

How to rob a bank:

Af Alan Bigelow
webyarns.com/howto/howto.html

How to rob a bank er en moderne Bonnie og Clyde fortælling om en ung mand og kvinde, som bliver bankrøvere og jages af politiet. Historien fortælles bl.a. gennem hovedpersonens brug af iphone, sms, google søgninger og apps. 

The dictionary of the revolution

Af Amira Hanafi
qamosalthawra.com/en

En ordbog med 160 ord fra Revolutionen i Egypten i 2011. De udvalgte ord blev ofte brugt i en politisk sammenhæng og Hanafi bad 200 personer fortælle, hvad ordene betød for dem, og hvordan betydningen har ændret sig siden 2011. Ord som bl.a. aktivist, ungdom, blod, kaos. Følelser som håb og tab er fremherskende temaer. Du hopper mellem forskellige ord og klynger af ord ved at klikke med musen. Værket formår måske også at skabe refleksion over læserens egen forståelse af ordene. 

Perpetual NomadsAf Mez Breeze

perpetual-nomads.com/

Perpetual Nomads foregår i en dystopisk fremtid, hvor læseren er alene i verden, bortset fra venner på telefonen. Værket er udviklet til Virtual reality og fungere bedst med VR-briller, men det kan godt lade sig gøre at snuse til det uden. De færreste har nok VR-briller derhjemme, men fortællingen er alligevel medtaget her, da det er et eksempel på et værk, hvor mange forskellige former for virkemidler tages i brug. Det bevæger sig i grænseområdet mellem litteratur og computerspil (gaming). I denne fortælling træder du ind i selve værket og bliver en del af det. 

Taler til et sted

Af Thomas Seest i samarbejde med Peter Højrup, Christina Hagen, Per Aage Brandt og Kasper Hesselbjerg
vimeo.com/showcase/4790769

Fire forfattere læser en tekst op til et bestemt sted. Thomas Seest har produceret en film til hver tekst. Filmene leger med forholdet mellem det visuelle og det litterære sprog.
Du kan som læser bevæge dig rundt i billedfeltets 360 graders univers, hele vejen rundt, eller op og ned.

Månens faser

Af Simon Theis Hansen
Android app som skal hentes i google play

Månens faser er en fragmenteret fortælling om ulykkelig kærlighed, afsked og genforening. Værket er en tredimensional verden af tekst, som folder sig ud for øjnene af dig i lange tråde af sætninger i en labyrint af ord. Du navigerer med skærmen, kig op, kig ned, zoom ind og gå på opdagelse.

Tales of Automation

Af Will Luers
will-luers.com/tales-of-automation/

Værket er visuel poesi, som leger med video og tekst. Værket har ni fortællinger, som aldrig begynder eller ender, men forsætter i et uendeligt loop.
Dette er en kommentar til vores automatiserede hverdag med et evigt informations-flow og konstante forstyrrelser, som ændrer vores evne til at fordybe os. Følg tabet af sammenhæng på egen krop med et simpelt klik på tastaturet eller med musen.

Acesulfame K

Af Jason Nelson
dpoetry.com/falling/  (virker også på smartphone)

Acesulfame K er et kunstigt sødemiddel som tilsættes bl.a. morgenmadsprodukter, men her også titlen på værket. Rammen for fortællingen er en dagligvarebutik, hvor hovedfiguren er et skellet i frit fald. Skelettet ramler konstant ind i morgenmadsprodukter, søde læskedrikke og dåsemad.
Du styrer som læser skelettet, og når du ramler ind i ting, kommer der tekster frem, ligesom der er tekster på produkterne. 
Værket bevæger sig i et felt mellem, kunst, gaming og litteratur. Værket er afhængigt af interaktivitet. Styrer du ikke skelettet med musen, bliver historien i værket ikke helt udfoldet.

Loss of grasp

Af Serge Bouchardon og Vincent Volcker
lossofgrasp.com/

Loss of Grasp er opdelt I 6 scener og handler om, hvad der sker, når meningen forsvinder. Både meningen i dit liv, men også meningen i sproget.
Du klikker dig rundt og værket kommer til live i farver, tekst og lyd.

Begravelsen

Af Merete Pryds Helle
App til ipad. Kan købes i Apples appstore

Begravelsen er Danmarks første iPad-roman, hvor læseren får historien om Theodor Nicolaisens mistænkelige død og begravelse. Man kan klikke sig ind på otte dødsannoncer og blive ført ind i forskellige menneskers verden af spænding, sorg og kærlighed. iPad-romanen udfolder sig i et smukt illustreret og animeret digitalt univers.

WuWu og Co

Af Merete Pryds Helle
App kan købet i Apples appstore eller iTunes

WuWu og Co er en eventyrfortælling, hvor kulde skaber forskellige udfordringer for historiens fabeldyr. Du skal hjælpe med at løse udfordringerne. Interaktivitet er en væsentlig del af historien. Du interagerer ved at bruge iPad´en: Du ryster den f.eks. for at få sne ned fra et træ, taler ind i den indbyggede microfon o.s.v.
Når du lægger ipad´en ned kan du læse eller høre historien om Wuwu og hendes venner, men når du løfter iPad’en op, bliver den et vindue ind til en tredimensionel fiktionsverden.
WuWo og co henvender sig især til de 6 til 8-årige.

Trøske

Af Heidi Bobjerg
18-årige Silje går i gymnasiet og har næsten ingen kontakt til sin familie. Hun bliver kontaktet af en advokat, der giver hende breve og dokumenter, et gammelt kamera og et kompas fra en mand, der påstår, han er hendes far. Du får hans historie, samtidig med at du bevæger dig baglæns gennem Siljes ildevarslende erindringer, der begynder 15. september 2015.
bog.troeske.dk/hjaelp/#main

The Gathering Cloud

Af J.R. Carpenter
Truende skyer samler sig i Carpenters værk, der peger på de miljømæssige konsekvenser ved Skyen – altså den digitale sky, hvor vi lagrer alle vores data. Man klikker sig igennem værket, der kombinerer et klassisk essay om skyer fra 1800-tallet med materialer fra den allestedsnærværende digitale sky.
luckysoap.com/thegatheringcloud

Mal med Ekstra Bladet

Af Andreas Refsgaard
Ved at holde musetasten nede maler du med overskrifter hentet fra ekstrabladet.dk. Alt efter hvor hurtigt du bevæger musen, vil teksten enten blive stor eller lille. (websiden kan godt tage lidt tid med at loade)
andreasrefsgaard.dk/p5js/malMedEkstraBladet/