Det litterære gys

Efteråret rusker og raser, bladene bliver blodrøde og de tørre grene banker faretruende på vinduet udenfor. Halloween står for døren, og det er i den grad tid til at kaste sig ud i det helt store litterære gys.

Det litterære gys har rødder helt tilbage til 1700-tallets England, hvor den gotiske litteratur var med til at grundlægge flere af gysets centrale elementer. Blandingen mellem virkelighed og fantasi og undersøgelsen af menneskets grundlæggende angst for det ukendte og det ukontrollable. Ud af den gotiske litteratur udsprang den litterære horrorgenre, som igen har en mænge undergenrer, og i 1800-tallet blev den mere konkrete gysergenre født. Gysergenren er normalt kendetegnet ved, at det monstrøse fremstilles på baggrund af det normale. Alting virker helt almindeligt på overfladen, men der vil altid være en lille sprække, hvor det uhyrlige, uhyggelige og det, som vi ville betegne som det unormale kan trænge ind.

Siden er der naturligvis løbet meget vand under broen – eller blod gennem siderne – og som så mange andre genrer, har også gysergenren udviklet sig, og flere og flere aspekter er kommet til.

Her kan du blive inspireret til at kaste dig ud i det store litterære gys – hvis du altså tør.