Hvordan spotter du Fake News?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.05.17
På bibliotekerne hjælper vi dig godt på vej. Fake News er et begreb, som for alvor har sneget sig ind på nyhedsscenen, og mange taler om, at falske nyheder er styrende for mediebilledet og de historier, vi alle deler og læser på de sociale medier.

Vær kritisk

Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Men hvem kan hjælpe med at gennemskue, hvilke nyheder der i bund og grund er falske? Pressen burde, som ”den fjerde statsmagt” være det oplagte svar på at afsløre de usande nyheder. Og vi ser da også en voldsom vækst i detektorprogrammer, som efterprøver, om nyhederne nu også holder vand. Men i de senere år er der dukket mange nye medier op, og kampen om at være først med den gode historie er blevet mere intens. Derfor er det ikke altid, at kildekritik og tjek af fakta kommer først, når historierne bringes og deles.

Lad os på biblioteket hjælpe dig

Men hvor skal man så kigge hen, når der er brug for et ekstra faktatjek? Og hvor kan man få redskaberne, så man selv bliver i stand til at gennemskue de falske nyheder? Biblioteket er et rigtig godt bud.

I samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, sætter Aarhus kommunes Biblioteker sammen med landets øvrige folkebiblioteker fokus på den stadigt voksende brug af falske nyheder, og især på hvordan man som almindelige borgere selv kan spotte, hvornår der er tale om Fake News. Biblioteket er altid din guide i informations- og nyhedsjunglen.

Se den enkle 6 trins-guide, som du kan bruge, når tvivlen om en artikels ægthed melder sig. Husk desuden, at du altid kan få en snak med bibliotekarerne, både hvis du er i tvivl om ægtheden af noget, du har læst, og hvis du generelt er på jagt efter viden eller information.

Udgivet med tilladelse og efter inspiration fra Vesthimmerlands Biblioteker - udarbejdet af Katrine Mathiesen.

Læs mere om Fake news her