Falske nyheder

15.05.17
Falske nyheder truer i stigende grad den demokratiske samtale.

Især siden den amerikanske præsidentvalgkamp i efteråret 2016, hvor en række usande nyheder som f.eks. "Paven støtter Trump" florerede på internettet, er fænomenet blevet diskuteret meget.

En fri presse er grundlaget for et demokratisk samfund, idet pressen varetager en vigtig funktion ved at oplyse borgerne om, hvad der foregår i samfundet, og ved at stille magthaverne til ansvar. Men i dag får mange os i højere grad nyheder fra de sociale medier, og det er ikke altid let at gennemskue, hvem afsenderen i virkeligheden er, eller hvad nyheden bygger på af facts og informationer. Som borger risikerer man derfor at basere sin viden og holdninger på oplysninger, som ikke er sande, men som er fabrikeret for at støtte et bestemt politisk synspunkt.

Derfor taler man i dag om, at der bl.a. er behov for en ny form for dannelse – digital dannelse – hvor man skal lære at forholde sig kritisk til de oplysninger, man finder på internettet. På Faktalink er der samlet et tema med baggrunds artikler om falske nyheder, medier, dannelse, viden og folkeoplysning.

Se alle artiklerne her: https://faktalink.dk/falske-nyheder-0 

Eller se på de vedhæftede eksempler.

For at læse artiklerne skal du logge ind med dit bibliotekslogin fra den kommune du bor i.

Kilde: Faktalink

Tags
Materialer
Se online
  • Artikel

Fake news

Af Anne Anthon Andersen (2017)
Læs mere
Se online
  • Artikel

Digital dannelse

Af Anne Anthon Andersen (2016)
Læs mere
Se online
  • Artikel

Mediernes magt

Af Lisbeth Svalgaard, Michelle Arrouas (2017)
Læs mere