Auschwitzdagen 2021: Musikken fra Theresienstadt

27.01.21
Se en videooptagelse af koncertfortællingen "Den Fordrejede Muse".

Auschwitzdagen den 27. januar er Danmarks årlige minde- og mærkedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab.

Det markerede vi i år sammen med Artos Kvartetten, som opførte koncertfortællingen "Den Fordrejede Muse".

Orkesteret - og gæstesopran Natalia Vartanian - spillede et repertoire bestående af musik, der enten blev skrevet eller opført i koncentrationslejren Theresienstadt. Dirigent Saul Zaks supplerede musikken med billeder og fortællinger undervejs. 

Arrangementet blev optaget på video og kan ses via linket her

I samarbejde med Besættelsesmuseet/Den Gamle By, Aarhus Stadsarkiv og Folkeuniversitet i Aarhus havde vi planlagt en mere omfattende markering af Auschwitzdagen. Men vi er glade for, at vi i det mindste kan dele denne oplevelse - sammen og hver for sig.  

Vidnesbyrd fra overlevere af Holocaust 

Folkedrab har fundet sted mange steder i verden, og Auschwitzdagen handler om at mindes, tale om og advare mod folkedrabet som fænomen - ikke kun i forbindelse med folkedrabet på jøderne under Anden Verdenskrig. Men da vores markering i år handler om musikken fra Theresienstadt, har vi her samlet en række bøger med vidnesbyrd om livet som fange i de nazistiske koncentrationslejre. Mere information (og forslag til bøger, film og andre kilder) om folkedrab i hele verden kan findes på hjemmesiden aldrigmere.dk

Bøgerne, som vi linker til herunder, er e-bøger som kan læses på eReolen (enkelte kan også høres som lydbøger).

På Filmstriben kan du også se den gribende dokumentarfilm fra sidste år om den nu 96-årige overlever og foredragsholder Arlette Andersen: "Arlette - en historie vi aldrig må glemme".