“Aldrig mere” – international mindedag for ofrene for Holocaust

27.01.22
27. januar – i Danmark kendt som Auschwitzdagen – er den årlige mindedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab.

”Antisemitisme er desværre blevet et større problem i Danmark over de seneste år. Vi ved fra europæiske undersøgelser, at nogle danske jøder undgår at bære genstande, der kan identificere dem som jøder, og at nogle oplever at blive chikaneret i skolen og på arbejdet, alene fordi de er jøder. Det kan og vil vi ikke acceptere.”

Sådan lød det fra justitsminister Nick Hækkerup, da den danske regering for då dage siden lancerede en handlingsplan mod antisemitisme (læs mere her).

At antisemitismen lever endnu, kan synes ufatteligt. Men det er nødvendigt at se i øjnene – og det understreger behovet for at vi fortsat mindes, taler om og forsker i både Holocaust og de andre folkedrab, der har fundet sted i verden.

På litteraturlisten herunder kan du se nogle af bibliotekets bøger med beretninger fra overlevende fra de såkaldte koncentrationslejre.

Og på Filmstriben.dk kan du under temaet ”Aldrig mere Holocaust” finde en lang række dokumentar- og spillefilm om emnet. Find filmene her

På dr.dk ligger i øvrigt to interessante dokumentarfilm:

Den britiske ”Holocaust-benægtelse gennem tiden” fra 2020 og den svenske "Vidner fra Holocaust", som viser vidnesbyrd fra en række overlevere.

Mere information (og forslag til bøger, film og andre kilder) om folkedrab i hele verden kan findes på hjemmesiden aldrigmere.dk