Foto: William Fonteneau / Unsplash

Film i regnbuefarver

Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.08.22
En uge med Copenhagen Pride skydes i gang lørdag. Programmet dækker over 100 events med kultur, menneskerettigheder, sport, koncerter, oplæg og film, inden det afsluttes med den ikoniske Pride Parade gennem København.

Filmstriben har i denne uge samlet en stribe vigtige film i alle regnbuens farver - om køn, seksualitet og kærlighed.

I det sydamerikanske drama ’En fantastisk kvinde’ bærer den transkønnede Marina sin identitet med stolthed, men da hendes elsker dør, truer det omgivende samfund med at knække hende. I ’Pride’ får du en rigtig britisk feel-good-film om en umage forsamling af bøsser og lesbiske, der under Gay Pride-marchen beslutter sig for at samle penge ind til de strejkende minearbejdere.

’Misfits’ er betegnelsen for de unge homo- og transseksuelle teenagere i bibelbæltet Tulsa, Oklahoma. Dokumentarfilmen af samme navn er en film om at være sig selv, selvom det kan have store personlige omkostninger. I ’Eskimo Diva’ kæmper grønlandske Nuka også for at være den han er, som homoseksuel og drag queen.
 

"En fantastisk kvinde"

- er den på én og samme tid smertefulde og betagende historie om Marina, der tjener sine penge som servitrice, men drømmer om at blive sangerinde. Hun er forelsket i den tyve år ældre Orlando, men efter de har fejret hendes fødselsdag, bliver Orlando syg og dør efterfølgende på hospitalet. I stedet for rum til at sørge over tabet af sin elsker bliver hun mistænkeliggjort af såvel læger som politi og Orlandos familie, der ser hende som en paria. Marinas identitet er en byrde, hun bærer så stolt, men den er faretruende tæt på at knække hende.

Pride

Under den britiske minearbejderstrejke i 1984 skabes et udsædvanligt og umage sammenhold mellem en flok homoseksuelle aktivister fra London og en gruppe walisiske minearbejdere.

Misfits

I Tulsa, Oklahoma, mellem to af byens 2000 kirker, finder man 'OpenArms Youth Project' - byens eneste ungdomsklub der huser unge homo- og transseksuelle teenagers, som har besluttet sig for at springe ud midt i bibelbæltet. Disse unge er betragtet som 'misfits', og deres ugudelige livsstil passer ikke ind i Tulsas konservative og religiøse samfund. "Misfits" er en film om at være sig selv, uagtet at det valg kan have store personlige omkostninger. Filmens tre karakterer, Larissa, Benny og "D", kommer alle i klubben, hvor de finder kærlighed og støtte til at stå imod det daglige drama, som de gennemlever pga. deres seksualitet.

Eskimo Diva

Nuka repræsenterer på mange måder det moderne Grønland og dets subkulturer. Nuka er homoseksuel og ligner en japansk popstar. Han kommer fra overklassen og er en af de grønlændere, der ikke taler landets sprog og som nok er eksponent for mange af Grønlands aktuelle problemstillinger. Og på grund af hans mange forsøg på at provokere og revolutionere, mødes han af en del modstand fra traditionalister. "Nuka Eskimo Diva" er en fortælling om en ung mands kamp for at være den, han er.