Om LitteraturStedet

LitteraturStedet på Åby Bibliotek blev etableret i april 2011.

I et klassisk biblioteksrum med smukke træreoler er der placeret et særligt møbel, hvis formål er at formidle skønlitteratur til større udstillinger. Teknik og form spiller sammen på forbilledlig vis og giver mulighed for at eksponere skønlitteratur i både traditionel og digital form. 

Møblets organiske buede form skaber en æstetisk ramme og en litterær baggrund for den forfatteraften eller det litteraturmøde, der finder sted. Via videooptagelser, foto-streams, artefakter eller faktasider, der kan sættes op i møblets krinkelkroge får litteraturformidling en ny dimension. 

I forbindelse med månedlige skønlitterære temaudstillinger udstilles bøger og artefakter på gallerihylder, og digitale ressourcer, som installationer og sites, formidles via skærme. Af eksempler på temaudstillinger kan nævnes Stærke kvinder, Flora og fauna i danske digte, Nordisk Råds Litteraturpris og LGBT-litteratur.

Med LitteraturStedet er der skabt et rum i biblioteket, hvor formidlingen af skønlitteraturen er i centrum, og hvor der etableres en tidssvarende formidling, der skaber nye oplevelser hos brugerne samt udfordrer, motiverer og inddrager dem.

Tendens- og Small Press samlingen omkring LitteraturStedet rummer en særlig form for formidling af skønlitteratur. Her fremvises litterære tværæstetiske hybrider, hvor ord blandes med lyd, musik, billeder, grafiske udtryk samt materialer, der varierer fra en pizzabakke til en rød kjole af stof. Samlingen er unik i Danmark og rummer værker, som ellers kun kan ses på Det Kongelige Bibliotek.

Kig forbi og lad dig inspirere.  


Fakta om LitteraturStedets møbel

Den lokale Århus arkitekt Gitte Schelde har designet det hvide, multifunktionelle møbel, der indeholder 5 rum i forskellige størrelser, som kan bruges som et wunderkammer til at sætte fokus og lys på udvalgte elementer i udstillingen.

Omkring møblet er der 16 løbende meter “eksponeringshylde”, alle 8 cm dybe, bortset fra den forreste del, der breder sig ud til 25 cm.

Møblet indeholder desuden en scene, en Pc og en storskærm samt et mødested med et laptop-område og to x pufs.

Omkring scenen kan der gøres plads til stole og publikum, og reolerne kan flyttes, så der kan skabes et større rum i rummet