Dataspejlet - når det digitale møder håndens arbejde

03.06.22
Hvordan kan vi gøre den teknologiske udvikling og dens konsekvenser mere nærværende i vores hverdag? Det er kunstprojektet Dataspejlet et spændende eksempel på!

Dataspejlet er et kunst- og digitalt dannelsesprojekt, som er udviklet i et samarbejde mellem Trapholt museum for moderne kunst og tekstilkunster Astrid Skibsted. For at få projektet til at nå ud så bredt som muligt har de allieret sig med kulturinstitutioner rundt om i landet, herunder Aarhus Bibliotekerne.

Dataspejlet inviterer borgere ind i et kreativt fællesskab, hvor vi gennem håndarbejdets kreative kanaler sammen diskuterer et af vores samtids vigtige emner: data. Resultatet bliver et fællesskabt sanseligt kunstværk, hvor deltagere fra hele Danmark broderer dataspor, som vi hver især har efterladt ude i ”skyen”. Vi omsætter vores digitale aftryk til personlige tekstile koder som tilsammen danner et unikt kunstværk.

Helt konkret, har alle os, der har valgt at deltage i projektet, været inde for at downloade vores facebook eller Google data (kan man bare det? Ja! Det kan man faktisk, for det er en af de mulighederne, vi som forbrugere af digitale produkter og services har fået med GDPR loven) og sendt dem igennem en algoritme udviklet til formålet af Aarhus Universitet. Resultatet af den analyse er en gruppering af dine mest brugte ord eller søgetermer i et antal bobler, som fortæller noget om, hvordan du bruger din tid på internettet. Ordene er kun synlige for den enkelte projektdeltager, som transformerer dem til et visuelt udtryk gennem broderiet.Du kan ikke længere bidrage med dit personlig dataspejl til fællesværket, men du kan stadig få analyseret dine facebook eller Google data her, hvis du har lyst. 

Med vores digitale dataspejl i hånden har deltagerne så gennem de seneste måneder kunnet komme til broderisaloner på Dokk1 og Gellerup Bibliotek, hvor der er blevet broderet i fællesskab samtidig med, der har været oplæg med bl.a. Lone Koefoed Hansen, Pernille Tranberg og Anne Kirketerp. Hvis du er nysgerrig på disse oplæg, så kan se stadig opleves via Trapholts hjemmeside.

Alle de individuelle broderier skal afleveres senest 8. juni, så Astrid Skibsted kan påbegynde arbejdet med at forene dem i et samlet værk - det endelige fællesværk vil der være fernisering på til november på Trapholt museum for moderne kunst.

Fotograf: Kenneth Stjernegaard.

Materialer