Podcasts til din sommerferie 2022

30.06.22
Sommerferien er en glimrende anledning til at lytte til en god podcast, når tiden skal bruges fornuftigt før, under eller efter ferien. Vi anbefaler ni gode i dokumentargenren.

En podcast i dokumentargenren tager udgangspunkt i fakta og forsøger at skildre virkeligheden. Sådan helt firkantet fortalt. En god dokumentar har som regel flere kilder med, og forsøger at skildre virkelige hændelser så nuanceret som muligt. Der vil ofte være effekter for at skabe en stemning. Værten er som regel ikke i centrum eller spiller en afgørende rolle. 

Du kan finde de anbefalede podcasts på diverse podcastplatforme, og særligt kan appen DR LYD anbefales, hvor man også kan sortere på genre – så hvis dokumentarer er noget for dig, har du mange spændende timer til gode i appen.

Spiralkampagnen (P1)

To journalister kommer på sporet en hidtil glemt "spiralkampagne", hvor danske læger i Grønland opsatte spiral på kvinder og piger helt ned til 13 år. Op mod halvdelen af de fødedygtige grønlandske kvinder og piger fik i slutningen af 1960'erne til midt 70'erne opsat spiral, mange tilsyneladende uden at give samtykke. (Læs hele bekskrivelsen og lyt her: Spiralkampagnen)

Podcasten er supergod, virkelig gennemresearchet med gribende vidensbyrd. Og det er fremragende dokumentation af den white saviourism som danskerne i Grønland led af. Man ville jo bare hjælpe, og det var til den oprindelige befolknings eget bedste – for hvordan skulle man ellers styre verdens største befolkningstilvækst?

Forfulgt af Danmarks største stalker (TV2 Østjylland)

Historien om den mest omfattende stalkingsag i Danmark. I tre år har Maries eksmand forfulgt hende. Stalket hende. Over 30.000 gange har han kontaktet hende og deres fælles børn. Tre gange har han siddet i fængsel – men alligevel fortsatte det. (Læs hele bekskrivelsen og lyt her: Forfulgt.)

Podcasten er fuldstændig rystende. Også fordi det hele foregår lige nu! Som lytter får man en meget klar oplevelse af, at Marie kæmper på flere fronter; dels mod eksmanden, dels med et system der ikke er rigtig gearet til at hjælpe i det store omfang, der er brug for. 

Dolly Parton’s America (WNYC)

Podcast i ni afsnit om Dolly Parton. Alle kan blive enige om, at Dolly Parton er fantastisk – men hvorfor? Det vil podcasten finde ud af. Og det kommer til at handle om amerikansk historie, musikhistorie, hendes personlige historie og politik.

Det er en fabelagtigt god podcast. Dolly Parton lyder som det skarpeste, dejligste menneske med et fuldstændig klart blik for den musikbranche hun er rundet af - og selv er med til at skabe.

Lyt her: Dolly Parton's America

I’m not a monster (Frontline)

Podcasten handler om en amerikansk kvinde, Sam, som lever et ”normalt” liv i USA, men pludselig tager til Syrien med hendes marokkanske kæreste. Med sig tager hun sin søn fra et tidligere ægteskab og deres fælles datter. Sam sidder nu i et amerikansk fængsel hvor hun er sigtet for at være en del af IS. Selv siger hun, at hun blev narret ind i Syrien af kæresten Moussa. Journalisten bag podcasten ruller historien op, for at finde ud af, hvad der egentlig skete.

Podcasten er en hårrejsende historie om, hvad der skete med Sam og hendes børn i kalifatet. Journalisten prøver at finde ud af, om hun vidste hvad der foregik, men mere interessant er det faktisk at høre om, hvordan sønnen oplevede det hele og hvordan de mennesker, som familien har haft berøring med, husker dem.

Lyt her: I'm not a monster

I de forkerte hænder (Ekstra Bladet)

Hvad sker der egentlig, når myndighederne erklærer dig uegnet som forælder og tager dit barn? Og hvad gør du, hvis den psykolog, der har vurderet dine forældreevner, opfører sig fuldkommen vanvittigt? Hvis han kommer med trusler, lyver, begår fejl og arbejder på en måde som eksperter kalder "uetisk - fup og fidus." (læs hele beskrivelsen og lyt her: I de forkerte hænder.)

Rystende podcast om tvangsfjernelser og i særdeleshed psykologen Michael Adam Gull. Jeg troede egentlig, at podcasten primært handlede om tvangsfjernelser og dét system, men den dominerende historie bliver om psykologen og hans arbejdsmetoder. Han leverer udredninger og undersøgelser til landets kommuner, som viser sig at være direkte forkerte. Men børn er blevet tvangsfjernet på baggrund af dem. Forstemmende og uhyggelig men meget sober podcast. 

Floodlines (The Atlantic)

Den 29. august 2005 hærgede orkanen Katrina gennem den mexicanske golf, og New Orleans blev delvist oversvømmet, fordi digerne omkring byen brast. Podcasten handler om, hvad der egentlig skete med byens befolkning under og efter Katrina - særligt den fattige del, som fik lille eller ingen hjælp.

Podcasten afdækker fornemt den utrolige inkompetence myndighederne udviste i forbindelse med Katrina, og den kortlægger hvordan mediernes skandaløst spidsvinklede dækning gjorde katastrofen til en af ​​de mest misforståede begivenheder i amerikansk historie. En fremragende podcast på alle planer; lyd, research, interviews, speak er alt sammen i verdensklasse.

Lyt her: Floodlines

Børnene på psyk (P1)

 B201 er en døgnafdeling for børn mellem 8-14 år i på i Region Hovedstadens Psykiatri, som har svære psykiske vanskeligheder. P1 har gennem efteråret 2021 besøgt afdeling B201 for at komme tæt på virkeligheden for børnene og deres forældre, som går gennem deres livs krise. (Læs hele beskrivelsen og lyt her: Børnene på psyk)

Det er en utroligt fin podcast, som giver et fuldstændig nede-på-jorden indblik i, hvad der sker på en børnepsykiatrisk afdeling og den afdramatiserer børnene med stor omsorg og empati. Ens hjerte går selvfølgelig i tusind stykker for børnene, for de er så dårlige og har gået alt for længe uden hjælp. Og forældrene er så slidte. Det er super flot dokumentarhåndværk, som gør det ypperste, nemlig giver os et indblik i en verden, som ellers er meget lukket – og vi får det indblik fordi forældre, børn og personale så generøst deler deres oplevelser og tanker.

Harsh Reality: The story of Mirian Rivera (Wondery)

I starten af 00'erne blev et nyt realitykoncept lanceret: seks smukke, britiske mænd sendt til Ibiza for at konkurrere om at vinde en stor pengepræmie og den store kærlighed. Den kvinde de skal kæmpe om hedder Miriam Rivera, og hun er ikke født som kvinde. Men det ved mændene ikke.

En fremragende podcast om et super nasty koncept fra den periode i reality tv man kalder ”cruel reality tv,” og som også i dette tilfælde var ganske ødelæggende for de involverede. Hvordan mon gruppen af castede machomænd reagerer på at blive ”snydt” af en transperson, som flere af dem har udviklet følelser for? Det er hele konceptets luskede formål. Podcasten er super godt bygget op og man hører både fra producenter, deltagere og den psykolog, som skal samle deltagerne op efter den store afsløring.

Mord i kultureliten (P1)

Journalist Sofie Tholls mormor, Tove Kemp, mister begge sine børn 1953, da hendes ekskæreste slår dem ihjel. Mormoderen er en del af det kulturradikale miljø i Danmark, samfundsrevseren PH er morfar til de døde drenge, og designer Verner Panton er far til den ene dreng, men trods miljøets selvforståelse som frisindede oprørere og tabubrydere, så bliver der ikke talt om tragedien, derimod bliver Tove sendt på en skøn tur til Italien. Da hun kommer hjem, fylder Tove tomrummet med fester, mænd og musik. (Læs hele beskrivelsen og lyt her: Mord i kultureliten)

Virkelig spændende og velfortalt podcast hvor Sofie Tholl undersøger familiehistorien og spørger, hvorfor hendes frisindede familie ikke kunne rumme sorgen. Podcasten er eminent godt skruet sammen, og giver et virkelig nuanceret blik ind i et miljø, som nok var muntert og radikalt, men tilsyneladende lige så følelsesmæssigt berøringsangst som den generation de gjorde oprør imod. Det er ikke en true crime podcast, men mere en undersøgelse af et særligt miljø og den selvforståelser, der herskede der.