Podcast – "Vi gør det sammen"

En podcastserie om fællesskaber, der bidrager til en bedre verden.

Biblioteker landet over arbejder seriøst med bæredygtighed og FN´s verdensmål, men har vi været gode nok til at fortælle, at biblioteket kan være en relevant og vigtig medspiller i den grønne og bæredygtige omstilling?
Denne podcast giver stemmer til handlekraftige borgere og biblioteker, der samarbejder om at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige. Vi har også inviteret eksperter i studiet for at de kan inspirere med viden og tips til, hvordan vi kommer i gang med at handle. Vi stiller blandt andet skarpt på emner som naturforbundethed, biodiversitet, tøjspild, redesign og klimapsykologiske dilemmaer. 

Den grønne og bæredygtige omstilling er en fælles opgave. Kloden har brug for, at vi handler. Men vi har også selv brug for det, for udover at det lindrer på de bekymringer, mange af os har, så inspireres og næres vi i handlende fællesskaber. Vi bliver gladere, mere motiverede og også mindre ensomme, og deltagerne fortæller, at det opleves mere meningsfuldt at gøre noget sammen med andre.

Podcasten er en del af projektet SAMMEN OM VERDENSMÅL, der er søsat af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og støttet af VELUX FONDEN. Vi har også fokus på UGE17 – bibliotekernes verdensmålsuge og hvordan bibliotekerne allerede bidrager og har potentiale for at gøre endnu mere fremover. 

Lyt til episode 3 – Biblioteket er et bæredygtigt væsen

Velkommen til 3. episode, hvor du udover et gensyn med verdensmålsheltene Bodil, Erling og Majbrith fra Viborg, skal høre hvad to meget engagerede biblioteksansatte, som også er en del af projektet, gør sig af tanker.

Du skal møde Helene Bruhn Schvartzman, procesleder i co-design, verdensmål og bæredygtighed i Århus, og Johanne Marie Behrmann, der er litteraturformidler ved Viborg Bibliotekerne.

De to vil blandt andet tale om biblioteket som drømmeværksted og platform for aktivisme og handlemod.

"Sammen om verdensmål på biblioteket har jo vist os, fordi der lige pludselig er skabt sådan et nationalt fællesskab,  at vi får øje på hinanden. På den måde er det ligesom et grønt netværk, der lyser op på tværs af landet, hvor man tænker, gud, alle de andre er også i gang, og det bliver jo super selvforstærkende." 

– Helene Bruhn Schvartzman

De taler også om vigtigheden af at invitere naturen indenfor og om kunsten, kulturens og litteraturens betydelige rolle i den grønne omstilling.

”Kunst og litteratur rammer et sted i os, hvor vi bliver påvirket på en anden måde end grafer og klimarapporter. Litteraturen aktiverer følelser i os, og det taler til noget andet i os. Vores følelser bliver påvirket af kunst og litteratur, og vi har brug for at blive følelsesmæssigt berørte for at handle anderledes.” 

– Johanne Marie Behrmann

I alle episoder af “Vi gør det sammen” har gruppen et tæt samarbejde med en biblioteksansat. Johanne fra Viborg kender derfor Erling, Bodil og Majbrith rigtig godt og vil i samtalen med Kira Gilling Hansen kommentere på uddrag af interviews med de tre lokale helte

Lyt med og bliv forhåbentlig både klogere og inspireret til også selv at handle sammen med andre.

 

En bæredygtig podcastserie

Du kan finde hele podcastserien på Spotify og www.sammenomverdensmål.dk – eller der hvor du plejer at lytte til podcast.

Herunder kan du høre de første to episoder: