Anmeldelse: Kurt Cobain - En biografi

09.07.19
Læsestof til sommerferien: spændende og sober bog om et af 90'ernes store idoler

En grundig og teksttæt biografi om grungegruppen Nirvanas sanger og guitarist Kurt Cobains korte og hektiske liv. En mursten - 431 sider. Og nu oversat til dansk.

Nirvana var det helt store navn i slutningen af 80'erne og ind i 90'erne i den musikgenre, der fik navnet grunge. Grunge er en blanding af heavy metal, punk og indie. Trioen Nirvana bestod af Krist Novoselic, bas, Dave Grohl, trommer og hovedpersonen – sangeren og guitaristen Kurt Cobain, som også skrev musikken og teksterne.

Nirvana udsendte i 1991 albummet Nevermind, der blev en øjeblikkelig succes – herfra er hittet Smells like teen spirit, der kombinerer stille passager med et abrupt og voldsomt energisk omkvæd.

Cobains misbrug – primært af kokain – voksede voldsomt og kulminerede med hans selvmord den 5. april 1994. Herefter er myterne om Kurt Cobains liv og død vokset og vokset. Mange vurderinger og analyser har set dagens lys – fra fristile i folkeskolen til litterære afhandlinger.

Bogen, der af flere amerikanske anmeldere blev benævnt den definitive Kurt Cobain-biografi, er skrevet af rock-journalisten fra New York Times Charles R. Cross på en imponerende baggrund af over 400 interviews og Cobains dagbøger, som Courtney Love for første gang har stillet til rådighed for pressen.

Og det er virkelig biografien. Og som mange bøger fra USA er den meget omstændelig. Vi følger Kurt fra før fødslen - gennem en svær barndom til voksenlivet med en hård kamp for at komme frem i musikverdenen – og til det lykkedes. Men uden at være lykkelig. Og slutningen er uomgængelig – Kurt Cobain "havde selvmordsgener" (flere selvmord i den nærmeste familie) – og kombineret med et skræmmende stort misbrug måtte det ende med selvmordet i et udhus ved hans og Courtneys kæmpevilla.

Kurt Cobain læses som en roman – og samtidig er man ikke et sekund i tvivl om, at det er den reneste sandhed, der står på siderne. Også grundet det fyldige afsnit med kildehenvisninger bag i bogen.

Kapitlet med Cobains selvmord er yderst dramatisk, og her er den sobre biografi ved at kamme over. Disse scener er nærmest grydeklare til filmmanuskriptet …

Sober og kontant er også den yderst detaljerede beskrivelse af det voksende kokain-kæmpeforbrug. Man kan dog godt savne mere omtale af dét, det drejer sig om – musikken. Her må man så søge andre kilder – eller man kan jo også bare lytte! 

Men ingen tvivl om, at Kurt Cobain er en spændende og læseværdig biografi for alle musikinteresserede – og naturligvis et must for de mange inkarnerede fans (selvom der godt kunne have været flere billeder).

Fun Fact: Hittet Smells like teen spirit er optaget i den pæne Sangbogen  ("den røde") fra Wilhelm Hansens Forlag.

Bestil bogen i Bibliotek.dk

 

Oprindeligt skrevet af Peter Elmelund // Bibzoom.

Materialer