Kjell Westö, en fantastisk finsk fortæller

21.08.20
I dag udkommer Kjell Westös nyeste roman ”Tritonus - en skærgårdsfortælling” Derfor stiller vi skarpt på den finske forfatter.

Kjell Westö er kendt for at skildre 1900-tallets Finland helt fra tiden som russisk fyrstedømme til en moderne velfærdsstat. De store historiske begivenheder og landets udvikling bliver altid elegant fortalt igennem de personer, vi møder i Westös forfatterskab. Et forfatterskab der er vedkommende, velskrevet og en anelse skævt.

Kjell Westö er født i Finlands hovedstad i 1961 og fik sin litterære debut i 1986 med digtsamlingen Tango Orange og som blev efterfulgt af en række andre novellesamlinger og digtsamlinger. I 1996 fik Westö sit store folkelige og internationale gennembrud med romanen ”Dragerne over Helsingfors”

"Dragerne over Helsingfors" handler om familien Bexar, som er en del af den svensktalende øvre middelklasse i Helsingfors, og vi befinder os i tiden efter Anden Verdenskrig og op til 1990’erne. I to generationer bliver vi inviteret indenfor i komplekse familierelationer og en (næsten) ligeså kompleks samfundsudvikling, hvor der i den grad er højt at flyve, dybt at falde.

Romanen er desuden første bind i den såkaldte "Helsingfors Kvartet" som alle skildrer familier i efterkrigstidens Helsingfors. Det næste bind er den mere fabulerende og tankevækkende fortælling om familien Skrake

"Faren ved at være en skrake" er en klassisk dannelsesroman, der handler om den voksne Wiktor Juri Ansgar Skrake, der fortæller historien om sin far - hammerkasteren og pedellen - Werner Skrake, der med jævne mellemrum går i hundene. Et meget fint portræt ikke kun af en lille familie, men klassisk Westös, en kommentar til det finske velfærdssamfund og Helsingforserne med sladder og klassediskimination og snobberi.

I 2014 modtog Kjell Westö fik Nordisk Råds Litteraturpris for den roman i rækken nemlig "Luftspejling 38"

Vi er i 1938 med tråde tilbage til den finske borgerkrig i 1918. Claus Thune er advokat, han er medlem af Onsdagsklubben, som har til formål at udbrede kendskabet til svensk sprog i Helsingfors. Men Claus Thune har problemer; hans kone har forladt ham og er flyttet sammen med en fra Onsdagsklubben, i gruppen er der også tiltagende problemer med store politiske uenigheder. Mathilda Wiik er hans nyligt ansatte sekretær, hun er udadtil meget stille, men hun bærer på en stor hemmelighed, som har noget at gøre med oplevelser 20 år tidligere under den finske borgerkrig .Velskrevet og storslået roman, som foregår i Finland i 1938 og fortæller den evigt aktuelle historie, om hvordan politik griber ind i det enkelte menneskes liv.

Tredje del af Helsingfors kvartetten er romanen "Der hvor vi engang gik"

I en murstensroman på 700 sider fortælles historien om Helsinki i 1. halvdel af det 20. århundrede og skildres som en by i rivende udvikling. Romanen følger en række personer fra de fattigste til de rigeste i de dramatiske år, hvor byen også oplever en blodig borgerkrig. En stor roman med et stort persongalleri, der gør det tydeligt, at romanen ikke handler om én skæbne, men er en fortælling om en vennekreds, en by og et helt lands skæbne.

Med "Den svovlgule himmel" er Westö tilbage til dannelsesromanen, og fortæller historien om en forfatter, der udsættes for en dramatisk hændelse og fortæller derefter om sit liv med fokus på kærlighedsforhold og venskaber. Det er en psykologisk roman, der fortæller sin i historie fra 1960'erne og frem til idag.

Du kan læse hele anmeldelsen af romanen hos Litteratursiden.

Sidste skud på stammen er den aktuelle "Tritonus - en skærgårdsfortælling" som udkommer fra forlaget Gutkind.

Forlaget skriver selv om romanen: Tritonus er en fortælling om stjernedirigenten Thomas Brander, der ser sig selv som en mand i sine bedste år, men selvbilledet begynder at slå sprækker. En roman om fællesskab og ensomhed, om fremgang og prisen for den, om musik og kærlighed, og om en mand fra byen, der møder den finske provins.

Artiklen er skrevet med hjælp fra forfatterweb.dk

 

 

Vi glæder os til, at vi i samarbejde med den internationale forfatterscene i Aarhus 'Authors in Aarhus' om en måned kan byde velkommen til Kjell Westö, når han besøger Dokk1 d 22. september.

Billetter kan bestilles her