Bogotana af Dea Sofie Kudsk

01.08.17
Poetisk debut og rejsefortælling, der ikke beskriver en bevægelse, men i stedet undersøger rejsen som en tilstand.

’Bogotana’ er en roman om en ung kvindes ophold i Colombias hovedstad Bogotá. Hun har efterladt sit almindelige liv og et knust hjerte hjemme i Danmark og er efter lang tids backpacking endt i Colombia; et land fyldt med gøgl og demonstrationer, alkohol og stoffer, kunst og mennesker.

Dea Sofie Kudsk debuterer med denne poetiske roman, der udfordrer opfattelsen af det at rejse som en bevægelse og i stedet undersøger rejsen som en tilstand. Med et poetisk og bølgende sprog skildrer hun i små næsten lyriske afsnit kvindens oplevelser med det land og de mennesker, hun møder.

Romanens jeg-person er en unge kvindelige backpacker, som efter et forlist forhold er rejst fra Danmark. Men der er ikke tale om en flugt. For man kan ikke flygte fra sig selv “Der er noget jeg skal finde ud af først. Eller hjem er ikke en løsning. Og at rejse er ikke en flugt. En rejse er gode dage og dårlige dage. Ligesom hjem er det. ”

Kvindens oplevelse af rejsen som både det samme og noget andet end hjemme går igen i hele romanen. Dobbeltheden er tilstede konstant for kvinden som et præmis for hendes tilværelse. Der er en vekselvirkning mellem ensomhed og fællesskab, tilhørsforhold og fremmedgørelse, som gør romanen både interessant og tankevækkende at læse.

Romanen er meget stemningsfyldt og fanger både backpacker miljøets tone og fællesskab og Colombias farverige og gøglede elementer. ’Bogotana’ indeholder både en kortlægning af Colombia og Bogotás natur og kultur og fortæller en kronologisk historie om den unge kvindes ophold i Bogotá, om mennesker hun møder, kærlighedsforhold og de politiske udfordringer, landet står overfor. Men det er fortællingen om et menneskes indre, der gør bogen både læseværdig og interessant.

Med elegante og poetiske billeder bliver vi lidt efter lidt lukket ind i kvindens måde at være menneske på og hendes tanker og følelser omkring det liv, hun har og den virkelighed, der omgiver hende på en måde, der er genkendelig, men også skæv og udfordrende.

Dea Sofie Kudsk skriver poetisk og sanseligt. En gribende fortælling om en ung kvindes rejse; om hvor let det er for kroppe at bevæge sig fra ét sted til et andet, men hvor svært det kan være for sindet og hjertet at følge med.

Anmeldt af Karina Høyer, Risskov bibliotek

Materialer