Boganbefalinger: Skæbnefortællinger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.06.16
Denne gang en særlig udgave, hvor jeg har lavet en liste med 10 bøger, der viser livet som det også kan se ud. Gode bøger til ferien.

Godhavn, Iben Mondrup, Gyldendal, 2014

”Mondrups sprog er både følsomt og kødeligt. Følsomt, fordi hun forstår at ramme plet i indlevelsen i barnets univers og kødeligt, fordi sproget er så sanseligt i beskrivelserne af smagen af sælkød, hundenes evige hylen udenfor huset og lugten eller følelsen af at røre ved et andet menneske.”

Line Hoffgaard, Litteratursiden

 

Freischwimmer, Nis-Christian Bredholdt, Gladiator, 2016

“Med sklerose som udgangspunkt italesætter Bredholdt originale tanker, følelser og oplevelser om alt fra kærlighed til hospitalsbehandling i et personligt sprog som både er medrivende og distancerende.”

Christina Agerboe, Modspor

 

Homo Sapienne, Niviaq Korneliussen, Milik, 2015

Det usædvanlige ved romanen er, at alle er usikre på deres køn og den identitet, der normalt følger med kønnet. Det giver problemer i forhold til omgivelserne, fordi alle falder uden for normen … ’Homo sapienne’ er en stærk roman om at være ung i dagens Grønland fra en interessant ny stemme.”

Anny Skov Madsen, Litteratursiden

 

Fordi ilden er vores, Daniel Boysen, Jensen & Dalgaard, 2016

“Stilmæssigt er romanen moderne og enkel i sit sprogbrug og sin form. De små korte kapitler og den simple sætningsopbygning gør den stilsikker og en fornøjelse af læse … En fortælling der ikke maler verden hverken lyserød eller sort, men fortæller, og ikke mindst viser os læsere, på en smuk og enkel måde, hvordan livet også kan være.”

Karina Høyer, Litteratursiden

 

Himmelpletter, Anna Friis, Gyldendal, 2015

”Silke er nyuddannet, arbejdsløs lingvist, netop forladt af sin kæreste og i dyb eksistentiel krise. Otteårige Olivers manio-depressive mor har begået selvmord, og han er flyttet i lejlighed med sin sorgramte far. Den unge kvinde bliver lektiehjælper for drengen, og de to knytter et helt særligt venskab på tværs af aldersforskellen.”

Nadja Agerbak, Litteratursiden

Et eventyr, Jonas T. Bengtsson, Rosinante, 2011

”’Et eventyr’ er en bog, som jeg havde umådelig svært ved at lægge fra mig, og på trods af sine næsten 400 sider læste jeg stort set bogen i et langt stræk. Romanen er en fortælling om at blive voksen, om omsorgssvigt, men er indirekte også en fortælling om hvorfor vi ender med at blive dem vi er: hvor meget er arv og hvor meget er miljø?”

Anne-Grethe Demant, bruger, Litteratusiden

 

Morten Brask, Ofrene, Politikens Forlag, 2016

”Romanen er skrevet i et meget enkelt og kortfattet sprog, som vi også kender det fra forfatterens ’En pige og en dreng’. Den er skrevet som en jeg-fortælling, set fra kvindens kærestes synsvinkel. En lidt usædvanlig men også spændende indgangsvinkel. Det er ikke så tit, man hører om, hvordan en voldtægt påvirker de pårørende. Det er som regel offerets fortælling, vi hører.”

Monica Severin, bruger, Litteratursiden

 

Yu Hua, At leve, Klim, 2015. Oversat af Anne Wedell-Wedellsborg

”’At leve’ er en rørende roman, der stråler af et usentimentalt håb, og som, fordi den føles så ægte, ikke efterlader mig med en fornemmelse af skråsikre budskaber, men som alligevel viser, at livet – selv når ting går galt – på besynderlige måder altid tilbyder sig.”

Alexander Vesterlund, Politiken

 

Eva Tind, Astas Skygge, Gyldendal, 2016

”Uhyre vellykket og smukt portræt af Asta Nielsen, som fødtes i armod, steg til berømmelsens højeste tinde, men døde i ensomhed. En rasende god læseoplevelse.”

Maria Guldager Rasmussen, Litteratursiden

 

Lone Hørslev, Dyrets år, C&K, 2014

”Vidunderlig, lidenskabelig og sanselig roman om Marie Grubbe. Lone Hørslev tilføjer noget nyt til historien om adelskvinden, der uhæmmet satsede alt på kærligheden.”

Pernille Lisborg, Litteratursiden

 

Holder man af at læse skæbnefortællinger, kan man altid kigge i vores marked ”skæbne”, der står i skønlitteraturen på Dokk1. Denne liste er kun en lille bid af de mange skæbnefortællinger, der findes på hylderne.

Materialer